0

П ризраци и куртизанки витаят из музикалните представления в Банско за оперния фестивал, научи „Телеграф“. Естествено, че става реч за класическата опера на Верди „Травиата“, в която една куртизанка страда, но и изпълнява едни от най-прекрасните арии на италианското белканто. А призраците са в мюзикъла „Дух“, който е по едноименния филм с Патрик Суейзи, Деми Мур и Упи Голдбърг.

Магия

Магията на тези изпълнения ще бъде на централния площад в града. Банско Опера Фест 2024 ще се проведе на 30 и 31 август, когато почитателите на класическата музика ще могат да се насладят на вълнуващи изпълнения под открито небе.

Мюзикълът „Дух“ е предвиден за 30 август, последван на 31 август от „Травиата“, а изпълненията са на Държавна опера Варна. Входът за събитието е свободен.

Популярният мюзикъл „Дух“ (Ghost) е базиран на едноименния филм от 1990 г. с участието на Патрик Суейзи и Деми Мур. Музиката е на Дейв Стюарт („Юритмикс“) и носителят на 6 награди „Грами“ Глен Балард, писал хитове за Майкъл Джексън, Елтън Джон, Аланис Морисет, "Уилсън Филипс", Кристина Агилера, Куинси Джоунс, Арета Франклин, Барбра Стрейзанд, Шакира, Кейти Пери, "Ван Хален", Андреа Бочели, Ринго Стар, Джордж Бенсън, Ани Ленъкс, "Ноу даут" и др. За написването на либретото към тях се присъединява Брус Джоел Рубин. Премиерата е през 2011 г. в Манчестър, веднага след нея спектакълът бързо завладява сцените на Уест Енд и Бродуей. Сюжетът третира темите за доброто и злото, надеждата и любовта, която побеждава дори смъртта. От това произведение е и емблематичната песен Unchained Melody. Българската адаптация е на режисьора Сребрина Соколова, дирижира Страцимир Павлов.

Класика

На 31 август фестивалът представя класическата опера „Травиата“ на Джузепе Верди. Произведението принадлежи към известната трилогия, включваща също „Риголето“ и „Трубадур“. Либретото на „Травиата“ е написано от Франческо Мария Пиаве по нашумелия роман „Дамата с камелиите“ на Александър Дюма-син. Известно е, че за основа на сюжета на романа послужила личната драма на автора, историята на любовта му към прочутата куртизанка Мари Дюплеси. 

Режисьор на оперната постановка е Кузман Попов, дирижира Светослав Борисов. В солистичния състав на „Травиата“ откриваме великолепната Илина Михайлова в ролята на Виолета, Флора ще бъде изиграна от Милена Захариева. С характерния си темперамент и излъчване венецуелският тенор Рейналдо Дроз убедително се превъплъщава в образа на Алфред Жермон, Иво Йорданов е в ролята на Жорж Жермон. С участието на хор и оркестър на Държавна опера Варна.