0

П евицата на народа Ивана отпразнува в изцяло женска компания рождения си ден.  „За първи път от много години на мен ми пееха, обикновено все съм по участия, но този път събрах близки приятелки, бях решила да е нещо тихо и скромно, но в крайна сметка си стана парти, имаше оркестър, музика, в края на вечерта и аз се включих, разбира се“, разказа пред „Телеграф“ звездата. 

Обич

Със скромност, присъща за Ивана, тя отказа да коментира размера и количеството на подаръците, но все пак разкри, че са я изненадали с хубави и лични дарове, а някои дори  скъпи като луксозен часовник.  

Най-много я трогват обаче пожеланията, защото те разкриват истинското отношение на хората. Получила е безброй много честитки, както на личния си телефон, така и в социалните мрежи: „Успявам да благодаря персонално на всеки, който се е сетил за мен в този ден и ме е поздравил лично по телефона  и това го правя от години,  може да е с една-две думички, но отговарям винаги. Разбира се, на феновете ми в социалните мрежи няма как по единично на всеки, но на тях отговорих с общ пост, с които изказах вълнението и обичта си“, разказа още Ивана. Вълнението и емоцията от рождения ден не е изчезнала, напротив. С годините тя е започнала да цени все повече тези личи поводи в живота си и да им обръща внимание. „Преди като че повече рожденият ми ден минаваше така помежду другото, винаги на работа по участия, забавлявайки хората. Тази година направих така, че да го празнувам както трябва с приятели. Равносметка си правя всяка вечер. Не чакам края на година или рожден ден. Всяка вечер, преди да легна, си давам ясна сметка за нещата, които са се случили“, споделя Ивана. 

Начало

Ние обаче я връщаме в началото, преди повече от двадесет  години, когато тя започва участия с музикантите Стояна и Румен, с които работи и до днес.  Към момента не си представя никакъв друг начин на работа освен този – да се свири на живо и да се пее с бенд. Признава, че даже на много от песните си няма синбеци, защото не й трябват.  Музиката й владее сърцата на публиката дълги години и не случайно е наречена певицата на народа. „Правенето на музика е моят двигател, но при мен не е било никога на всяка цена. Аз правя песен тогава, когато я усетя, когато намеря подходящия текст, подходящата мелодия, дори ако щете, когато душевното ми състояние предразполага да пея. Работя  постоянно, програмата ми е пълна до май месец и вече започвам да редя ангажиментите си за лятото. А репертоарът ми е изграден изцяло от мои авторски песни, понякога харесвам да пея гръцки, но за мое удоволствие“, разказа още тя. 

Хитове 

Всяка една от песните на звездата се превръща в любима на публиката. Според нея именно в това, че ги прави с душа, е тайната на успеха и дълголетието им. От първата песен до днес тя пее от сърце и с любов, а не просто за да поддържа актуалността си. „Особено в първите години, беше ми много забавно, като някой каже „Ау ти имаш ХИТ“ и аз отговарях с изненада „Ама това е нещо съвсем нормално, това ни е работата да имаме хитове, песните ни да се пеят. Спомням си още като излезе „Песента 100 патрона“ тогава всички, „Това стана ХИТ“ , за мен беше странно. Питаха ме тогава как го правя, обясняваха как други изпълнители чакали с години да имат парче, което да се превърне в хит, а при мен след това се заредиха „Да падат дрехи и задръжки“ , „Шампанско и сълзи“, „Като на седемнадесет“ един след друг, „Квартална кръчма“, „Ах тези пари“ не мога да ги изброя, за мен беше нормално песните ми да се превръщат в хит, разказва тя. Въпреки всички велики изпети песни Ивана споделя, че сред тях има такива, които са й особено близки като: „Полужива“, „Едно обичам те“ и „Ех любов“. 

Сцена

Певицата споделя, че сцената е място, на което всички чувства се преплитат. „Няма как да сравня сцената с което и да е друго чувство. Все едно да попиташ влюбения какво точно представлява любовта, няма как да ти даде еднозначен отговор“, разказва Ивана. 

Все пак за нея сцената е голяма емоция, еуфория, динамика, дава й самочувствие и увереност. „Всяка една среща с публиката е уникална, аз винаги чакам тяхното одобрение, аплодисментите, погледите в очите, благодарността, това да ги видиш, че плачат, че се смеят, да споделят песните ти и те да стават част от техния живот, това е велико  и емоционално чувство, различно от всички други“, обяснява още Ивана. 

В личния си живот има само една единствена претенция към любовта и това е да бъде чиста и истинска. „Влюбвала съм се в суперсолиден мъж, който ти осигурява абсолютно всичко. Влюбвала съм се и в мъж, който е съвсем обикновен и не мога да сравня двете любови. Знам, че и двете са били истински и те са раждали тези песни и са правили тази музика, която е излизала от сърцето ми“, разказва хитовата изпълнителка.

Себе си определя като емоционален човек, дисциплиниран и на  моменти  дори доста строг, изискващ и категоричен за това, което прави. С времето осъзнава, че е станала все по-умерена и търпелива. “Аз съм зодия Водолей и ние все бързаме, нетърпеливи сме, искаме нещата да се случват на момента, сега. Но повярвайте – нищо няма да се случи, ако се бърза” – категорична е Ивана. 

Не съм си отивала, за да се завърна 

След излизането на новата песен на Ивана „Този цирк“ в светските среди се заговори, че звездата се е завърнала с нов хит. Тя обаче коментира тези твърдения така: „За какво завръщане става въпрос, аз никога не съм напускала музикалната сцена, за да се завръщам с нова песен.  Новата ми песен наистина е прекрасна, но да се пускат твърдения, че чакам нова песен, за да се завърна, е тотално грешно. Себеуважаващ се изпълнител като мен, с толкова голям репертоар, не чака на една песен да му развие кариерата или репертоара. Всичко друго е търсене на спекулации и сензации“. Ивана е категорична, че никога не е спирала да пее, дори в пандемията. 

Само за няколко дни „Този цирк“ трупа стотици хиляди гледания в нета. Успехът на песента се дължи на това, че в нея се разпознава стилът на певицата на народа.  

„Тази песен е подарък за рождения ми ден от колегата ми Румен още преди година и половина. Пандемията я забави, от една страна, за да я направим по-бързо, а от друга, тя в началото беше баладична, на мен ми се искаше да я направим в друг стил и това отне малко време. Обичам сложните песни, който могат да докосват, а тази е точно такава -  многопластова, изградена е от емоции. Някои може да се натъжат, други да се замислят над текста. Щастлива съм, че имам до себе си прекрасните Стояна и Румен, с които мислим по един и същи начин, с които правим музиката, която ни харесва, с които споделяме своите емоции”, споделя тя. 

Клипът към песента е заснет в истински цирк, за да може усещането да бъде наистина близко до реалността. Дори се наложило циркът да остане на мястото си ден повече, за да може да се приключат снимките към видеото. Автори на песента са Мариета Ангелова и Росен Димитров. 

„С нагласа сме да пускаме тепърва много нови песни, но нямам план и дата, когато се получи, тогава“, добави още Ивана. 

Първо запяла „ Имала майка едно ми чадо“

Първата ария в детския репертоар на певицата е „Имала майка едно ми чадо“ .

Музиката е част от живота й още от съвсем малка. Едва 4- 5-годишна бъдещата звезда се увлича по музиката и няма как да е другояче, защото е родена и израснала в музикално семейство. Тя е единственото дете във фамилията на Кина и Тодор Калудови.

Всички в нейния жанр са музиканти, като най-голямо въздействие върху нея упражнява татко й. Той е прочут акордеонист. Бабата, на която Ивана е кръстена, също е била певица. Бащата на певицата работи със собствен оркестър по Черноморието.