0

З а пръв път от 1999 г., когато в Берлин е била връчена първата награда на WOMEX (водеща мрежова платформа за световната музикална индустрия), отличието е присъдено на български музикант - кларнетиста Иво Папазов - Ибряма. Новината настигна виртуоза, който през февруари чества своята 70-годишнина в старозагорското село Богомилово, където живее със семейството си вече близо 4 десетилетия. От късно вечерта в петък до обяд в събота мобилният телефон не спрял да звъни, обадили му се приятели и почитатели от цялата страна и чужбина с поздрави за високото отличие, сподели той пред „Телеграф“ и напомни, че на 6 септември му предстои голям концерт с колеги в центъра на град Съединение за празника.

Наградата

От сайта на WOMEX припомнят, че през октомври вече 31 години над 2600 професионалисти (включително 260 изпълнители) от 90 страни по света се събират, за да представят своята продукция на 7 сцени в продължение на 5 дни и нощи.

Тазгодишната среща е в Португалия от 19 до 23 октомври, когато в 125-годишната сграда на общинския театър „Сао Луиш“ в столицата Лисабон ще бъде големият концерт на Ибряма и неговия уникален оркестър „Тракия“. Наградата е реплика на статуетка, изобразяваща древната Богиня Майка, която е била създадена преди 6 хилядолетия в епохата на неолита и е намерена при разкопки в района на турския град Хачилар.

Отличието на световната музикална общественост се дава на Иво Папазов в категорията „Артист на 2022 година“ заради неподражаемия му стил: в музиката му турски, гръцки, балкански и ромски ритми се преплитат с елементи от джаза и рока. Според регламента призът признава постиженията на отделен артист или музикална група. Той е почит към тези, които се отличават с майсторството на музикалния занаят, които въплъщават артистично отличие, динамика и креативност, които използват музиката като средство за положителна промяна и предлагат уникална и ангажирана визия.

Лауреати

Сред досегашните носители на отличието има музиканти от Турция, Унгария, Иран, Великобритания, САЩ, Канада, Полша и др. Първи нейни носители през 1999 година са кубинецът Хуан де Маркос Гонсалес и британецът  Ник Голд.

Само преди броени дни, на 30 август, маестро Иво Папазов получи голямата награда на фестивала „Аполония" в Созопол - „Аполон Токсофорос”, която се дава от фондация „Аполония” ежегодно от 1999 г. насам.