0

П рочутият бюст на легендарния режисьор Федерико Фелини, дело на именития ни скулптор Георги Чапкънов, е излят за първи път от бронз, разкри пред „Телеграф“ синът му Тодор.

Авторът на култовия филм „Долче вита“ е увековечен от нашия творец и италианска леярна цели 30 г. пази творбата. Миналата година наследникът му успя да я прибере, а тази пролет я показаха от гипс за 80-годишнината му в националната художествена галерия в „Чапкънов. Алхимикът“.

Фонтан

„След нея от частната галерия „Анел“ се свързаха с нас и пожелаха да честват Чапа с още една изложба. Ако предишната беше с най-добрите му творби, събрани от другите галерии, то сега всичко е от личния му фонд. Почитателите на татко ще видят 80 негови творби за 80-годишнината му, някои от които никога не са показвани. Изложбата „Пластика и графика“ вече е готова, той не участва в подредбата, но ще присъства на откриването на 16 ноември, и ще й се наслади“, сподели режисьорът Тодор Чапкънов. Поне 5-6 пластики досега не са виждани от ценителите на ваятеля. Сред тях са фигура на майка с дете, която досега е отливана само от восък, много интересна фигура на дърво от преплетени тела, фигура на дете с родителя си, който е правен за модел на фонтан в Смолян, малък Христос на разпятието, женска фигура.

Шамот

Селекцията включва и 4 от най-ранните творби на автора от 70-те години, изпълнени в шамот. Специално за изложбата са създадени серия от авторски литографии, включени са оригинални скици и рисунки към скулптурните му творби. Куратор на изложбата е Иво Милев. Столичната публика ще има възможност да разгледа уникалните творби на Георги Чапкънов от 16 ноември до 10 декември 2023 г. в музей-галерия „Анел“ всеки ден от 10 до 19 ч. Входът е свободен.