0

С лавеят от Полски Тръмбеш Веселин Маринов направи специален жест към поета Евтим Евтимов, написал най-хубавите текстове за най-хубавите му песни. Пословично е тяхното дълго творческо сътрудничество през годините.

Поетът на любовта пък бе специално почетен в родния си Петрич. Терасата на Народно читалище „Братя Миладинови -1914“ в града бе превърната в удобна и просторна зала за четене с прекрасна гледка към градския площад.

Помещението е остъклено, отоплено и с оформени различни кътчета, в които малки и големи читатели ще могат да прелистват страниците на любими заглавия.

Залата ще носи името на големия петрички поет и трубадур на любовната поезия Евтим Евтимов и вече бе открита официално. Любимият на поколения поет е работил в същото читалище.

Евтим Евтимов е на изключителна почит в родния си Петрич

 Евтим Евтимов е на изключителна почит в родния си Петрич
Архив

„Развълнуван съм, че присъствам в зала, носеща името на Евтим Евтимов. Духът му отново се завръща тук, където е работил преди години. Благодаря на кмета на общината Димитър Бръчков и на читалищното настоятелство за колосалните усилия, които са положили за този Дом на културата в Петрич“, каза при откриването и освещаването на новата зала за четене синът на поета - Венко Евтимов.

Евтим Евтимов

 Евтим Евтимов
ИК ПЕРСЕЙ

Програма

Художествена програма под наслов „Високо, високо“ посвети Петрич на своя поет и почетен гражданин Евтим Евтимов по повод 90 години от рождението му (роден е на 28 октомври 1933 година). Възпитаници на НЧ „Братя Миладинови - 1914“ и ученици на Професионална гимназия „Пейо Яворов“ се представиха отлично на голямата сцена.

Те докоснаха публиката с нежна танцова хореография и въздействащ рецитал по стихове на Евтим Евтимов, представени от млади хора. Излъчен на голям екран беше и откъс от филма на БНТ - „Високо“.

Гост

Специален гост на събитието бе Веселин Маринов. Изпълнителят изпя емблематични песни по текстове на Евтим Евтимов, сред които „Горчиво вино“ и „Ти си любовта“.

Архив

По стихове на поета са и безсмъртни изпълнения на Лили Иванова („Грешница на любовта“), Георги Христов („Обич за обич“), ФСБ („Високо“) и „Импулс“ („Ако ти си отидеш“).