0

М илиардерът Джеф Безос отива на съд. Той е обвинен в расова дискриминация и „небезопасни“ условия на труд от своя бивша икономка пише „New York Post”.

Мерцедес Уеда, твърди, че тя и други хора, които са работили за собственика на „Амазон“ са получили забрана за достъп до баните в имението му в района на Сиатъл.

„Когато семейство Безос са пребивавали в къщата, на служителите не им е било позволено да влизат в дома, освен ако не изпълняват задача за почистване“, пише в документите по делото, подадено във Вашингтонския съд. В продължение на около 18 месеца, за да използват баня, ищецът и други икономки били принудени да се изкачат през прозореца на пералното помещение навън, след което да тичат по пътеката до друго помещение, в което имало баня“, се казва още в обвинението.

Уеда също така обвинява Безос, че тя и други икономки често са били задължавани да работят между 10 и 14 часа на ден без законово изисквана почивка или паузи за хранене.

Първоначално Уеда е поиска над 9 милиона долара от Безос, за да се реши спорът извън съда. Когато обаче неговите адвокати отказали, тя решила да заведе иск. Жената също така твърди, че други служители на домакинството са я дискриминирали и й отмъщавали, защото е латиноамериканка.