0

З ахари Бахаров, който навърши 43 в събота, плаши зрителите на холивудските филми и сериали точно от 20 години.

Достатъчен е само един от прочутите му погледи и народът се стряска, а това е добре дошло за продуценти и режисьори.

Игра

Последно страховитият му взор бе видян в актуалния по кината „Мисията невъзможна 7: Пълна разплата – Част 1“. Но всъщност всичко започва през 2003 г. с ролята на престъпник в американския екшън „Пехотинци“. Първият му български филм е едва три години по-късно - „Бунтът на Л.“, но едва ролята му на бивш затворник в „Дзифт“ го направи звезда през 2008 г.

Продължаваше да се снима в родни продукции. А ролята му на мафиота Иво Андонов в сериала „Под прикритие“ направо го изстреля в звездна орбита. Междувременно засне и участия, все като злодей, в още холивудски продукции и особено забележим е в приключенския „Пазители на наследството“ с Джордж Клуни, Мат Деймън, Кейт Бланшет, Бил Мъри и др., където по сценарий неговият герой се опитва да пречи на техните да спасят произведения на изкуството през войната. Погледът му обаче смрази милиони зрители по света, когато се появи като предводител на едно от племената отвъд Вала в „Игра на тронове“. Там загина геройски в битка с белите бродници. Ролята му бе малка, но пък забележима, и Холивуд си го хареса за злодей.

Би Би Си го преоткриха за света на престъпленията и го направиха в сериала „Баптист“, където е дясната ръка на румънски мафиот, който работи и с нидерландски гангстери, а основното им занимание е трафик на плът от Изток на Запад.

Сърбите също много обичат да го канят да бъде мафиот и така се появи в „Южен вятър“. Такъв е и в британския шпионски сериал „Куци коне“ с Гари Олдман.

А в „Мисията невъзможна 7“ е от тези, които отприщват действието в началото на филма. Един взрив в тайна подводница, кръстосваща Северния ледовит океан, и голямото преследване започва.

Излезе му име, че може да играе успешно злодей, а и като славянин много му подхожда да изговаря трудни за произнасяне от англоговорещите думички. Та определено има бъдеще в тези роли за Бахаров. Той вече е от актьорите, на които продукцията праща частен самолет с ВИП обслужване и шампанско. Все пак трябва добре да се подготви да стряска народа по света.

Бащата

От филмите с Бахаров, за които се знае, че предстоят да видят бял свят, е кратка БГ продукция на Мария Бакалова и Юлиан Костов „Това, което остава“. Там той е в ролята на баща на проблемен син. Засега знаем, че историята проследява направо екстремното съзряване на едно момче по време на трагични събития, които разкъсват семейството му. Самата Мария Бакалова също играе в лентата.

Засега очакваме да видим какво се случва с филма „Залог“, за който се знае, че Бахаров се снима с Асен Блатечки. Светослав Овчаров обяви, че го снима, но ковид кризата замрази проекта. А там героят на Бахаров се изправя срещу този на Блатечки. Филмът е европейски проект за забележителни личности в родната ни история. Бахаров е в ролята на Стефан Стамболов, който през 1890 г., когато се развива действието на филма „Залог“, е министър-председател. А Блатечки е в ролята на майор Коста Паница, който организира неуспешен преврат срещу Фердинанд и Стамболов. Филмът е по сценария и режисурата на Светослав Овчаров, а в него има много силно румънско присъствие. Както е известно от историята, превратът завършва с разстрел на Паница пред целия състав на Софийския гарнизон в Пешия лагер край Красно село, днес това е квартал „Лагера“.

Футбол

Бахаров много обича да отскача до Лондон, случва му се напоследък най-често по работа – дали за снимките на холивудски филми или за самостоятелен проект, или за участие с „Поетите“.

Така като е там, Захари Бахаров винаги се стреми да намери и време да види някой футболен мач на лондонските отбори.

А що се отнася до фенството, то той преди време пред „Телеграф“ си призна, че и до ден днешен си остава верен на родния „Славия“. Каза още, че като хлапе е тренирал баскетбол, лека атлетика и ски - все в „Славия”. Уточнява: „Никое не ме грабна окончателно, не останах в спорта, но и честно: не бях много талантлив“. После Бахаров бе откровен пред „Телеграф“: „Не съм от най-крайните фенове, но съм си от „Славия”. Имам и един-два английски отбора, на които симпатизирам, харесвам и „Реал” (Мадрид). Харесвам „Куинс парк рейнджърс”. През есента на 2010-а бях в Лондон и една събота нямаше какво да правя, реших да гледам някой мач. Играеха „Арсенал” като домакини, но билетът бе 400 паунда и аз реших да отида да гледам „Куинс парк”, чиито билети бяха някъде към 30-40 паунда. Тогава те бяха в по-долната дивизия „Чемпиън шип”. Харесах ги как играят и вече съм им голям фен“. После продължава: „Имам шалчета на България, те ми трябват, защото от време на време ходя да гледам националния на стадиона. Понякога си казвам: „Ей сега ще заложа, ще отида на мач”, но рядко успявам да съм на стадиона. Ходя с приятели, от време на време се включвам“. А като треньор харесва Моуриньо: „Където е той, там са и моите симпатии. Според мен той е страхотен“.

За спортните хобита признава: „Обичам да карам сноуборд, но не ми остава време и съм доникъде. Искам да положа повече усилия и в летните спортове, мъча се там нещо...“ Знаем от снимки в социалните мрежи, че се бе захванал с тенис на корт. И дори играе с колегата си Юлиан Вергов.

Захари Бахаров казва за актьорството в киното: „Понякога е много лесно, но често е свръхкъртовски труд. Има моменти, когато текстът силно ти пасва и почти нищо не трябва да правиш, за да го изиграеш. Но пак опираме и до режисурата. Режисьорът е най-важната фигура за един филм“.

Америка

През есента, през октомври, Захари Бахаров лети за Америка. Там представя така обичания от родната публика моноспектакъл „Чамкория“ по романа на Милен Русков. Той е шофьорът Бае Славе, който знае „всичко по всички лични и интимни въпроси, всичко по всички семейни и родови въпроси, всичко по всички комшийски, квартални и градски въпроси“ и т.н. Култов образ направо.

Бахаров признава, че е имал и инциденти при снимките на филмите си, както всеки актьор. Той си спомни: „В „Дзифт“ веднъж щях да счупя камерата и едвам се отървахме. Трябваше да тичам за случката в банята, а зад мен е операторът Емил Христов с 35-килограмова камера, и той тича. Аз съм по гащи, но отгоре съм сложил една кърпа, а тя пада, но аз продължавам да тичам, защото толкова ми е акълът, а операторът се спъна в кърпата, падна на лакти и се опита да задържи камерата. Това беше на втория ден от снимките. Аз тогава направо пребледнях, защото щеше да е много тъпо да счупим камерата заради мен. Но всички се отнесоха много добре с мен. А на почивката Емил Христов дори ме окуражи.“

Това станало в началото на филмовата му кариера. Но подобни неща имало и при снимките на един от епизодите на сериала „Под прикритие“. Спомня си: „На снимките в мола за „Под прикритие“ счупих една маса и не си спомням да се чувствах много виновен. Така стана, имаше екшън.“

Пие, но с акъл

Захари Бахаров е от актьорите, които пият с акъл.

Казва, че няма любима напитка, а пие според сезона. Отбелязва: „Нямам любима напитка, сменят се през сезоните и зависи от компанията. Не съм чужд на този порок, но и не прекалявам. Като е топло, обичам бели винца, бири и мастики. След това преминавам на червено, зелев сок и така“. Що се отнася до пушенето: „На периоди съм. Много често има месеци, когато не пипам цигара. Вкъщи не си позволявам да пуша. При мен този порок е контролиран.“

Преди рождения си ден актьорът бе с колеги и жена си Диана Алексиева по Черноморието. Случи се с Владо Пенев и Марта Вачкова. Но там избягваше да го снимат камерите на колегите.