1

П ринц Хари и семейството му, в частност децата, са изправени пред заплахи от „крайнодесни екстремисти и терористи“ в Обединеното кралство и той може да получи съчувствие от обществеността за настоящите си проблеми със сигурността, твърди кралски експерт.

Херцогът на Съсекс наскоро си осигури правото да обжалва решението на Върховния съд относно нивото на защита, на което той и семейството му имат право във Великобритания, въпрос, който се определя индивидуално. След директно заявление от правния екип на Хари, който потвърди, че принцът е получил разрешение да обжалва, Апелативният съд се съгласи да изслуша оспорването му. Действието беше инициирано от Хари, след като Министерството на вътрешните работи отмени правото му на лична полицейска охрана, докато беше в Обединеното кралство през 2020 г.

Преди решението си да се оттегли от кралските задължения и да се премести в Калифорния с Меган Маркъл през март 2020 г., Хари, заедно с други висши членове на кралското семейство, се радваше на пълна обществено финансирана охрана. Въпреки това, след напускането му, Изпълнителният комитет за защита на кралски и обществени личности (Ravec) реши да не предоставя на Хари същото ниво на защита, което е получавал преди.

Но в интервю за The Mirror, кралският експерт Ричард Фицуилямс отбеляза, че Хари и семейството му са изправени пред значителни заплахи по време на посещения в Обединеното кралство и той може не само да види положителен край на своята битка, но и съчувствие в очите на обществеността.

Фицуилямс каза: „Опитът му да плати лично за допълнителна полицейска защита има очевидния недостатък, че ще създаде двустепенна система и, както се очакваше, се провали в съда. Той обаче е преследван от случилото се с майка му и там е заплаха от крайнодесни екстремисти за него и семейството му. Предоставянето на пълна защита, финансирана от данъкоплатците, за тези, които не работят на пълен работен ден, вероятно ще бъде трудно да се получи, но в неговия конкретен случай ще има съчувствие към това, което той вижда като свое затруднение. Възможно е да се реши, че той и семейството му могат да бъдат включени в „Друга VIP категория“, но правните разходи по обжалването му ще бъдат значителни. Заплаха от крайнодесни екстремисти и терористи ще е ключова“.