0

М аксим Генчев продаде апартамента си в София, за да снима догодина филм за Караджата, научи „Телеграф“ от самия режисьор.

Сега живее в къща в Елин Пелин. „В София вече нямам работа. Гонят ме, има истерия срещу мене. Искам да има мир и щастие и България да процъфтява. Тая година толкова удари получих, че ми остава само да се усмихвам“, споделя Генчев.

Терминатор

Максим Генчев допълва: „Отивам да си купя едно ново легло, защото гледам много сериали и старото се износи“. Добавя: „Имам някаква скромна сума. Ще почакам да стане горещо. Защото Караджата минава Дунава в най-горещото време през юли. Не мога да го снимам през зимата, ще изпукат от студ на снимките. Влачили са като бурлаки на Волга шлеп, за да се скрият там. През една страхотна, зверска лятна буря 18 мъже влачат огромен шлеп. За снимките и на „Левски“, и на „Ботев“ минах метър с по 300-400 хиляди лева. „Караджата“ е много по-скъп, защото има много битки. Трябват млади мъже, не става със старци да се бият, да тичат, да падат, да стават. Екшън филм е. Мотото е: „Който е готов да умре за България, да тръгва с мен“, а не „Да освободим отечеството“. Това са едни терминатори, отишли са на курбан“.

Режисьорът продължава: „Тръпката ми е в такива филми. Иначе много лесно мога да правя други, да се дръпнат някакви средства – жена кормува автомобил, обаче се оказва, че няма такъв и тя го търси из цяла България. И, хайде, дават 1 млн. лв. за такава щуротия. Или някоя учителка обрала банка и отива да преподава морал на децата. Такива филми не ме интересуват“.

Роля

Появил се проблем с главната роля. Генчев отбелязва: „За Караджата ми трябва натурален човек, борец, сабльор. Ние нямаме такива филмови артисти в България. Така бе и за „Ботев“ - ако не намеря подходящ актьор, няма да снимам. Трябва ми момче на 23-24 години. Тервел Пулев, който исках да снимам, ще ми донесе публика. Страхотен е! Много добре стои в кадър, правих му проби. Но ролята е за зевзек. Караджата турците в Тулча са го имали даже за луд и не са го докосвали. Бил е съклет човек в момчешките си години. После се среща с Раковски, променя се. Знаем съдбата му. Сам е заклал 30 човека, бил се е със 100 наведнъж“.

След това пояснява: „Караджа означава на турски сърна. И ми се иска да направя сцена: Той харесва една, иска да я впечатли и хваща една сърна и я носи. Тя му казва: „Пусни тая караджа, пусни я, че ще й спре сърцето“. „А твоето?“, пита той. И тя: „Ъъъ, за теб бие!“. Много любовно“!

Генчев набира дарения за „Караджата“, но сега, който му даде над 500 лв., получава една от скъпите картини на режисьора.