0

О бразованието се е превърнало в бреме за съвременните звезди. На 27 март един от култовите режисьори на Холивуд - Куентин Тарантино, навърши 60 години. Той има почти всички възможни филмови награди, но така и не успява да завърши средно образование.

Гняв

Бащата на Куентин бил третокласен актьор, който се срещнал за кратко с майка му, колкото тя да го зачене. Зарязва ги още преди да се роди бебето. Майка му го кръщава Куентин, на името на Куент - герой от сериал с Бърт Рейнолдс. Заселват се в Тенеси, а малкият Куентин постоянно създавал проблеми. Веднъж откраднал книга и го хванали. Майка му го наказала да не излиза с месеци. Единственото място, където можел да ходи, било в местния самодеен театър. Тези посещения го тласкат да се захване с изкуство. На 14 години написва първия си сценарий. Показва го на майка си, а тя го скъсва от подигравки, което само по себе си говори и за нея самата. Куентин й обещава, че ще успее и ще стане богат, но няма да й даде нито стотинка. На 15 години прекъсва училище. През 1992 г. идва неговият пробив с „Кучета в резерв”. Две години по-късно покорява Холивуд с „Криминале”. Никога не се връща към образованието. 

Друга звезда, която зарязва училището без време, е геният на световния футбол Кристиано Роналдо. За него училището било досадна пречка пред любимите тренировки на стадиона. Прави какви ли не магарии, за да го изключат. Накрая разбива стол в главата на един учител и го изхвърлят. Когато 20 години по-късно го дават на съд за укриване на данъци, Роналдо избухва: „Аз да укривам данъци?! Та аз изобщо не схващам толкова сложни неща. Така и не завърших шести клас”. 

На 14 години приключват и опитите на красавицата Жизел Бюндхен да завърши училище. Изключват я, но тя става най-високоплатеният модел в света.

Кариера

Райън Гослинг също не стига до абитуриентския бал. На 17 години отпада от училище, като се захваща да озвучава анимации с Мики Маус. 

Хубавицата Камерън Диас така и не стига до дипломиране. Тя започва кариерата си на модел на 16 години и моментално решава да прекъсне образованието си. Впоследствие става една от най-добре платените актриси в Холивуд, макар че признава, че има затруднения в четенето на сценариите. 

Съвсем млад напуска ученическата скамейка и носителят на „Оскар“ Леонардо ди Каприо. Първоначално решава да стане частен ученик и да съвместява уроците с представленията в актьорската школа. Много скоро обаче стандартното учене му дотежава и той захвърля учебниците.

Почти същата е съдбата и на ослепителната Никол Кидман. Австралийката е твърдо убедена, че ще пробие в света на киното. По тази причина напуска гимназия и едва 16-годишна се отдава на актьорството. 

Ангажименти

Сбогуването с училището било особено драматично за рапъра Джей Зи. Той непрекъснато бягал и никога не пишел домашни. Изключват го последователно от почти всички училища в Бруклин. Местят го в Ню Джърси, но и там не успява да пусне корен. Започва да си вади хляба като музикант и продуцент. С днешна дата, според „Форбс”, състоянието на рапъра надхвърля един милиард долара. 

„Нямах време за такива глупости”. Това е простото и кратко обяснение на Хари Стайлс на въпроса защо е напуснал училище. Той зарязва школото, след като групата му „Уан Дайрекшън” печели „Британия търси талант” и Хари пробива в шоубизнеса. 

На 15 години приключва с усилията в училище и уелската хубавица Катрин Зита-Джоунс. Тя започва да учи за актриса почти денонощно и това отнема цялото й време. 

На още по-крехка възраст приключва сблъсъка с образованието и науката на актрисата Дженифър Лорънс. Тя дори не успява да прескочи до гимназията. „Нямам нито сертификат за завършен клас, нито диплома”, признава актрисата, която още не била навършила 14 при окончателното напускане на училище. 

Милиарди

Непреодолима непоносимост към образованието имала и Риана. Родената в Барбадос певица едва дочакала да стане на 16 и да стегне куфарите. До този момент Риана била гонена от много училища заради безброй отсъствия и пренебрежително отношение към образователния процес. Това обаче не й е попречило да добие платинени сингли и много успешна собствена марка за козметика и аксесоари. За човек, който няма средно образование, Риана управлява фирмите си с невероятна лекота, движена единствено от инстинкта си. С днешна дата Риана е част от престижния клуб на милиардерите.

Цели 17 г. е изтърпял в училището актьорът Джъд Лоу. И аха да завърши, на едно от представленията му обаче отишъл продуцент, който му предложил роля в третокласна сапунка. Джъд не чакал втора покана и се потопил в ролята. Сапунката се оказала пълен провал, но младежът така и не се връща в училище.

Хулиганка

Друга емблематична фигура, която много-много не е залягала над учебниците, е Парис Хилтън,. Тя е наследница на едноименната хотелска верига. Изхвърлят я от всички баровски училища заради почти хулиганското й поведение. Заключват я в пансион за проблемни деца в Кънектикът. Но явно и пансионите имат червени линии, защото Парис излита и оттам. Тя си спомня, че пансионът е бил много по-близо до затвор, отколкото до училище. В автобиографията си тя твърди, че е била изнасилена от един от възпитателите. Книгата се продава в милионен тираж и донася десетки милиони долари на Парис. 

Жертва на ранната слава е и Дрю Баримор. Тя става световноизвестна с ролята си във филма „Извънземното”, когато е едва на седем. След това е прекалено заета, за да ходи на училище.