0

Р умънеца и Енчев се събраха, след като близо 6 години нито се бяха виждали, нито се бяха чували.

Според някои версии точно 5 години и 50 дни не са си дума издумали, но това е въпрос на интерпретация и легенди сред феновете. Иначе са дует от 1996 г. по официални данни, като мястото на създаването е Добрич.

Пред „Телеграф“ Георги Енчев сподели: „Дълго време бяхме разделени, не си говорехме. Почувствах, че е дошъл моментът това безумие да спре. Даже през дистанцията на времето вече не си спомням за какво точно се скарахме. Реших, че е време да му се обадя и това се случи в края на миналата година. После започнахме да се чуваме, да си говорим. Започнахме работа по три песни. Малко сме ръждясали, но първата от тези песни, които подготвяме, е доста мелодична, в наш стил. Със сигурност е нещо свежо и приятно за слушане“.

От няколко дни новият очертаващ се голям хит на лятото и на дуета е факт, нарича се „Няма сън“. „В края на краищата е мелодична музика, която много липсва. И усещането за музика е различно от това на другите артисти. Мисля си, че имаме какво да дадем на българската сцена“, обяснява Енчев.

Сезон

„Лятото е нашият сезон, ние се чувстваме добре. Тази песен, „Няма сън“, изцяло е в тандем на Румънеца и Енчев. Имаме и един страхотен китарист - Вотифоен. Текстът е забавен, да няма натоварващи и ангажиращи теми, да усетиш лятото, мириса му, вкуса му, безсънните нощи...“, казват от дуета.

Георги Енчев пояснява: „Много хора ни се обадиха да направим нещо, защото 60 дни валеше непрекъснато в София, а ние взехме, че пуснахме песен и дъждът спря - и с типичния си шеговит стил продължава: - Трябва да ни извикат в Министерството на земеделието да пускаме песен, когато много вали“.

Парчето си има и подходящ видеоклип в стилистиката на най-доброто на дуета и определено носи онова купонджийско настроение.

Начало

След дългото мълчание Румънеца и Енчев се събират в края на миналата година отново и казват, че то било като запознанство, като за първи път. Енчев казва: „Видяхме се още в края на миналата година. За съжаление толкова дълго време си бяхме обърнали гръб, че не само не знаехме как се казват децата на другия, но дори кой колко деца има. Сега, като се видяхме за пръв път от много години, беше много емоционален момент. Съветвам всички, които ще прочетат това, да намерят смисъл към прошката в живота. Тя отваря един нов свят, отваря всичко. Всички, които в момента четат, ги съветвам да простят без значение за какво и колко е основателна причината. Да намерят сили в себе си да простят и да кажат на хората, които са важни за тях, че ги обичат. Това ще ги направи изключително щастливи. Ние в момента сме щастливци след толкова години отново да бъдем заедно“.

Семействата

Георги Енчев разказва за тези години без най-добрия си приятел: „Аз се изместих в Разград и от три години живея там. За съжаление още не сме събрали децата, но няма да се учудя, ако има нов дует на Румънеца и Енчев след години, когато някое от неговите момчета и някое от моите да го решат. Аз не бутам и не ги мъча децата, въпреки че на най-малкия му се удава много.

Музиката е в него, той целият е музика. На 8 годинки е и нищо чудно скоро да му направя дебютна песен“. Трите момчета на Енчев се наричат Георги, Александър и Максим. А двете на Румънеца са Адриан и Мартин. Има интересно съвпадение, че първородните синове носят имената на бащите си, но двамата не коментират дали е съдба или нещо различно.

Енчев възкликва: „Има нещо много вълнуващо и в тази хипотеза да се случи някакъв вид повторение на нашата кариера като дует. Аз ще съм изключително щастлив, ако нещо подобно се случи в бъдеще. Не искам да го планирам, но ако стане от само себе си, ще е страхотно. За мен е важно, че сега с човека, с когото споделях всеки един ден 20 години, всеки един успех, отново сме заедно“.

Егати

Още преди да издадат при „Вирджиния рекърдс“ „Няма сън“ двамата са канени на различни мащабни прояви у нас. „На 21-ви каним всички фенове в София в Художествената галерия, на 28-и да палят джапанките към Тутракан. А на 25 и 26 юли с моите партньори от Бургас правим най-големия хип-хоп фестивал, правен у нас - „Егати феста“. На 25-и са всички големи имена от старата школа, а на 26-и са всички най-влиятелни изпълнители от новата школа“, поясняват от дуета. И Енчев допълва: „Егати феста“ е на Морска гара в Бургас.

Там ще бъде може би най-грандиозното ни участие. На 7 октомври ще бъдем част от много голям ретро фестивал в София на стадион „Юнак“. Предстоят ни 4 големи сериозни проекта. Преди дни пуснахме песента „Няма сън“. Нещо, което не бяхме правили много отдавна. Така че очакваме номинация за дебют на годината“.

Последното дали ще се случи е въпрос на тълкувание, но явно дуетът дели кариерата си на три етапа – начало, мълчание и нов.

За „Егати фест“, който наистина се очертава нещо грандиозно и от типа „трябва да си там, защото много ще изпуснеш“, Енчев казва още „Ще има 30-40 групи, ще е мащабен проект, не е правен досега такъв у нас, наистина ще е много мащабно събитие“.

А що се отнася до плановете на дуета: „Живот и здраве догодина може би ще направим самостоятелен концерт в някоя от големите зали. Но първо да понаправим малко музика и да усетим хората имат ли нужда от нас. Никога не е било на всяка цена. Винаги е било истинско и естествено, но ще усетим дали хората се забавляват. В първите дни след излизането на „Няма сън“ имаме добри отзиви и е много приятно да го чуеш това“.

Национали

Разбира се, Румънеца и Енчев винаги са държали на визията. Казват за концертите си: „В момента подготвяме ново танцово шоу. Ще има мултимедия. Ние сме от първите, които успяха да направят музикално-танцово шоу дори на „обикновените“ си участия. При всички положения ще имаме и лайв музиканти. Трябва ни малко време да влезем във форма. Това е все едно да си играл в националния отбор, да си се контузил и сега отново да се връщаш. Усещането е между вълнение и притеснение. Но работим по въпроса. Работим по нова песен. Нали знаеш, че лятото е измислено да може Румънеца и Енчев да правят музика. Това е между виц и реалност. Имаме много музикални идеи, някои от тях са доста иновативни за неща, които не сме правили“.

Румънеца и Енчев държат тоталния рекорд у нас от 800 излъчвания на всеки ден в продължение на три месеца из родния радиоефир. Става въпрос за песента „Пипни ме тук“, която си остава техния най-голям хит и днес е абсолютна класика, която дори бе открадната и завладя света, но с други изпълнители.

Иначе феновете освен „Пипни ме тук“ си искат и такива тотални хитове като „Шатрата“ и „Моята жена“.

Направиха кражбата на века

С Румънеца и Енчев се случи „кражбата на века“, както самите те я наричат. Но тук не става въпрос двамата да са крали диаманти, да са обирали музей или банка, точно обратното. Те се превърнаха в златна мина, но не за себе си, а за други.

Енчев отсича: „Това е кражбата на века! Цял свят танцува на песен, която е базирана на най-големия ни хит „Пипни ме тук“. Дай боже да има скоро някакво решение на този казус. Водим преговори. Първо Бисер Кинг я направи, после направи втора версия. След това един Ники Сойдере я направи, после Фики Стораро я направи два пъти. Един в Турция си клати корема срещу 1500 евро в различни ресторанти и трупа пари на наша сметка.

В края на краищата това е нашият хит, нашата песен, която бе доста грубо изплагиатствана, за да не казвам друга дума. Ние с Румънеца сме авторите. В музикалния бизнес не се случва така, но в България се взима и всеки си прави каквото и както си иска. Стана песента световен хит. Живеем в свят, в който някакъв става милионер на наш гръб за вариант, за който дори не сме питани. Но надявам се в края на краищата да не остане като кражбата на века“.