0

Б ългарската певица Марина Петков сменя починалата наскоро английска звезда Оливия Нютън-Джон в култовата й роля на Санди в мюзикъла „Брилянтин“.

Талантливото момиче ще се изяви на сцената на музикалния театър в Сен Гален, недалече от Виена, където започна работа през януари 2021 г. Тя ще влезе в образа на австралийската ученичка, влюбена в героя на Джон Траволта – лошото момче Дани, с когото се събират и разделят на няколко пъти във вихрушка от шеметни танци, божествена музика и всякакви приключения.

Сърце

Марина е само на 30, но изглежда доста по-млада и танцува превъзходно, защото е завършила специализираното училище за мюзикъл във Виена. Тя е единствената дъщеря на баритона Георги Петков – възпитаник на Музикалната академия в София, където е учил при професор Сима Иванова. Специализирал е при Борис Христов в неговата академия за млади таланти в Рим, учил се е на белканто и от легендарния български тенор Никола Николов. По стечение на обстоятелствата Георги Петков заболява от тежка болест – дилатативна кардиомиопатия, но оцелява, след като във Виена му е трансплантирано сърце. Спасява го световноизвестният австрийски хирург професор Георг Визелталер.

Премиера

В момента Георги Петков снове между Виена и София. Професор е по вокално майсторство във виенската консерватория „Франц Шуберт“. Вокален педагог на софийския Хор на медиците „Родина“. Негово откритие е младата звезда Мария Луиза Бояджиева – дъщеря на легендарния Хачо Бояджиев, която прави успешна кариера в Русия. Заслугата за вокалната шлифовка на младата мюзикълна актриса Марина Петков е именно на баща й. Двамата със съпругата му, Дорис, неотдавна се насладиха на премиерното изпълнение на „Брилянтин“ в Сен Гален.

Почит

Култовият мюзикъл на композитора Джим Джейкъбс в момента се играе и на лондонска сцена в Уест енд. Там в ролята на Санди е Оливия Мур. След като съпругът на Оливия Нютън-Джон - Джон Ийстърлинг, обяви в медиите нейната загуба, актрисата засвидетелства почит към адашката си по време на представлението, като се обърна към публиката на фона на голямо изображение на покойната. Именно заснетият през 1978 г. „Брилянтин“ с Оливия Нютън-Джон и Джон Траволта в главните роли го превърна в класика в жанра, а актрисата си спечели световно име.