0

Д оминик Милър, познат като дългогодишен китарист в звездния бенд на Стинг, ще изнесе концерт със своята група в Joy Station на 22 април.

В програмата ще бъдат включени композиции от соловите албумите на музиканта, мелодии от репертоара на Стинг, както и преработки на хитове, в които Доминик Милър е съавтор и изпълнител. На сцената групата ще е в състав –Доминик Милър – китари, Никълъс Фисзман – бас, Джейкъб Карлсон – клавишни, Rhani Krija – перкусии.

Буенос Айрес

Доминик Милър е автор на едни от най-големите хитове на звездата като Shape Of My Heart, La Belle Dame Sans Regrets и др. Участва във всички албуми на Стинг от 1990 г. Роден в Буенос Айрес от майка ирландка и баща американец, Доминик учи китара в престижния Бъркли Колидж в Бостън, както и в Лондонската музикална школа „Гилдхол“. Автор на музиката и продуцент на 15 солови албума в кариерата си. Работи с Фил Колинс, LEVEL 42, Тина Търнър, Ману Каче и много други. През 2003 г. издава класическия албум Shapes с интерпретации на Бах, Бетовен, Едуард Елгар и Томазо Албинони. След гостуването си през 2012 г. е белязано от феноменален концерт на Античния театър, през ключовата 2019 г. Доминик Милър избира Пловдив за единствената дестинация на Балканите от световното си турне, за да представи последния си албум Absinthe, с който изключителният китарист добавя още един връх в соловата си дискография. Синът му Руфъс (р. юни 1985 г. в Хамърсмит) също е китарист.

Гражданин

Виртуозът споделя как често му задават въпроса: "Не ти ли писна да си по-известен като китариста на Стинг?“, но той с усмивка отвръща, че успехът и повече от 20 години от кариерата му са плод на съвместната им работа, с което той се гордее и често се шегува, че това е най-добрата работа, за която човек може да мечтае. Той не крие предаността и благодарността към певеца, който го изтласква към успеха и заражда желанието му да изследва все повече нови музикални територии. „Аз съм гражданин на света. От момента, в който съм роден в Аржентина, вече бях чужденец. Баща ми е американец, а майка ми е ирландка. После живеех в САЩ, където също бях чужденец, след това във Великобритания, а сега и във Франция. Не знам къде ще живея след това, но отново ще съм чужд. Ето защо пътуването ме устройва. Чувствам се повече у дома, когато не съм у дома. Имам нужда от непрестанно движение. Не изпитвам патриотични чувства към никоя страна, с изключение на момента, в който не се играе за Световната купа – тогава подкрепям Аржентина. Иначе може да се каже, че съм съвременен номад“.