0

С танислав Сланев – Стенли се връща в легендарната си група „Тангра“ за концерт в зала 1 на НДК.

Певецът ще изпълни на шоуто на 22 ноември песни от новия си албум „Електро“ и големите си хитове през годините, а на сцената ще бъде заедно с групата, която го направи звезда „Тангра“. Превърналият се в жива легенда вокалист ще излезе на сцената още с Любо Киров, актьорът Христо Мутафчиев, Б.Т.Р., D2 и Jeremy. Публиката ще види и чуе обновената група на Стенли с участието на басиста Димитър Ковачев – Фънки, Станислав Вълчев - китари, Ник Николаев - ударни, Димитър Атанасов и Христо Младенов – вокали. А новата песен „Неопитомен“ на Стенли вече се превръща в хит, напомняйки за най-доброто от творчеството му.

Завръщане

Владимир Кирилов Ампов – Графа ще зарадва почитателите си със завръщане на клубна сцена в столицата. След успеха на концерта му на Националния стадион сега той търси по-близък контакт с публиката. „Доста ми липсваше клубната сцена в София и се радвам, че на 25 ноември ще забием с бандата ми в “Пиротска 5 - event Center”, споделя изпълнителят в социалните мрежи.

Друга легенда в българската музика - рок група Б.Т.Р., ще представи новото си парче, озаглавено „Там където“, на 24 ноември в Sofia Live Club. Ноемврийският концерт ще даде старт на предстоящото национално турне „30 години Б.Т.Р.“. Още през октомври всички билети бяха изкупени, а дни по-късно бандата обяви поредна дата през новата 2024 година – 2 февруари.

Юбилей

Довечера се очаква още един любопитен концерт в зала 1 на НДК, свързан с няколко юбилея на Йорданка Христова. Първият е 60 години на сцена, вторият е 80 години от рождението й, датата бе през септември. Очаква се Йорданка Христова да изпълни едни от най-големите си хитове от репертоара си и да пее поне на два езика – български и испански.

Звезди

„Пеещи артисти – 2“ е едно от възловите културни събития у нас тази седмица, то е на 23 ноември в зала 1 на НДК. Там се събират коя от коя по-големи звезди - Орлин Горанов, Маргарита Хранова, Искра Радева, Койна Русева, Стефания Колева, Николай Урумов, Елица Тодорова, Вили и Краси Гюлмезови, „Братя Мангасариян“, Милица Божинова, Калин Врачански, Албена Михова, Люба Пашова, Мая Бежанска, Даниел Цочев. Участват още трио „Дежа Вю“, Петя Дикова, Гергана Стоянова, Милена Маркова, Тодор Георгиев, Людмила Лазарова, Жаклин Таракчи, Добрин Досев, Симеон Владов. В шоуто се включват и музикантите Веселин Веселинов - Еко и Светослав Лобошки. А диригентската палка е в ръцете на Георги Милтиядов. Специални гости са Игор Ангелов (Македония), Моха̀мед Азима (Египет) и Миро.

Гост

На 24 ноември един от най-прочутите пианисти на съвремието - Иво Погорелич, представя рецитал с Шопенова програма в зала „България“. Уникален талант с иновативен подход, който вече няколко десетилетия остава на върха на музикалния Олимп, Погорелич е пианист, който не оставя публиката равнодушна. Погорелич отдаван е доказал своето майсторство и е високо оценен не само от публиката, а и от критиците, а концертите му са придобили статуса на култови събития, очаквани с нетърпение.

Цигулка

Българката, завладяла световните сцени - Лия Петрова, се завръща в София за концерт със Софийската филхармония на 23 ноември в зала „България". Лия и националният оркестър ще представят Концерт за цигулка №2 от Бела Барток. Интригуващ и вдъхновяващ, концертът на Барток е сред музикалните шедьоври, останали завинаги в историята на музиката.

В същия концерт безсмъртието на виталния човешки дух ще оживее под палката на виртуозния маестро Габриел Бебешеля, който заедно със Софийската филхармония ще представи Сюита из балета „Петрушка“ от Игор Стравински.

А що се отнася до Лия Петрова, то тя се превърна в откритие на международната музикална сцена през 2016 г., когато спечели първата награда на конкурса „Карл Нилсен“ в Дания, ръководен от майстора на пианото Николай Шепс-Знайдер. Следващите години са белязани с поредица от изключителни постижения и артистични успехи. Като солист Лия Петрова е чест гост на най-реномираните оркестри по света. Тя си дели сцената с изявени диригенти и музиканти, които също се наслаждават на нейната виртуозност. От Париж до Люксембург, от Антверпен до Брюксел тя създава незабравими изживявания за публиката.

*Автор: Лина Димитрова