0

К инофестивалът в Кан представи афиша за 76-ото си издание от 16 до 27 май , който отдава почит на Катрин Деньов, предаде АФП.

Афишът е черно-бял, по снимка от плажа в Пампелон до Сен Тропе, когато актрисата участва във филма "Ударите на сърцето" на Ален Кавалие, уточниха организаторите.   

"Повече от 60 години най-голямата френска звезда не спира да снима, да преоткрива себе си, да изразява себе си, да поема нетипични роли или да се включва в първи филми (на нови режисьори)… Деньов въплъщава по свой начин богатството на киното, което фестивалът иска да защитава: авторски филми, но и висококачествени популярни филми", заявиха от фестивала.

Деньов участва отдавна в кинофестивала в Кан. През 1994 г. тя е заместник-председател на журито заедно с Клинт Истууд. През 2005 г. тя получава почетна "Златна палма", три години преди да й бъде присъдена специална награда за цялата й кариера.

Кинофестивалът в Кан още не е обявил състава на журито за основната конкурсна програма. Председател е шведският режисьор Рубен Йостлунд, който спечели втората си награда "Златна палма" миналата година за филма "Идиотският триъгълник".