0

А ктрисата и драматург Здрава Каменова получи официално германската литературна награда за театър „Брюке Берлин“ на специална церемония в „Дойчес театър“.

Звездата от сериала на NOVA “Откраднат живот“ бе отличена за текста на пиесата „Дом за овце и сънища“. Всъщност тя спечели приза през 2020 г., но пандемията възпрепятства връчването му и церемонията се състоя чак сега.

Нобел 

„Брюке Берлин“ се присъжда на всеки две години и е под патронажа на носителката на Нобелова награда за литература Херта Мюлер. На 27 октомври представлението „Дом за овце и сънища“ може да бъде гледано на сцената на Драматичен театър „Никола Вапцаров“ – Благоевград, в рамките на Балканския театрален фестивал. Режисьор на пиесата е Гергана Димитрова, музиката, която се изпълнява на живо, е на Павел Терзийски, видео на живо и костюми – Никола Налбантов. В София пиесата ще се играе на 23 ноември в Сити марк център за изкуство. „На сцената се зареждам и почивам“, каза в свое интервю за „Телеграф“ Каменова.

Турне 

Междувременно Организацията за съвременно алтернативно изкуство и култура „36 маймуни“ започна своето турне из страната. През октомври Здрава Каменова и Александър Митрев може да бъдат гледани в „Машините са кучки“ в Търговище, Русе и Бургас (20 октомври, Държавен драматичен театър Търговище; 21 октомври Драматичен театър „Сава Огнянов“ - Русе и 23 октомври, фестивал „Ерата на водолея“, Културен дом НХК – Бургас). Освен че играе в пиесата, Здрава Каменова е и неин съавтор заедно с Гергана Димитрова. Текстът е създаден по идея на Иво Стаменов ОттО. В края на октомври предстои още едно международно участие, което включва отново текст на Гергана Димитрова и Здрава Каменова. Между 28 и 29 октомври пиесата „Танго в космоса“ ще бъде представена на фински език на Фестивала за драматургия R.E.A.D. в Хелзинки.

36monkeys