0

В секи обича да гледа филми и всички имаме на основата на героините, които те са изиграли, една или повече любими актриси. В тази изискваща всеотдайност професия има актриси, които години наред остават на върха, въпреки че отдавна са извоювали популярност във филмовата индустрия с майсторството си - придобито или дадено им свише, с красотата и обаянието си.

Филмовата индустрия е създавала и продължава да създава страхотни актриси. През последните няколко десетилетия жените в нея я променят, създавайки незабравими героини. Милиони хора са фенове на тези женски образи, постигнати в резултат на отдадеността и таланта на големите актриси.

Затова няма нищо учудващо, че най-добрите сред тях, които са успели да си създадат име в индустрията, трупат състояния в милиони долари.

Нека да видим кои са най-високоплатените актриси в света за 2022 г. според класация на Edudwar.com.

1. Сандра Бълок

Сандра Бълок е холивудска актриса, която се прочу с участието си в хитовия филм “Скорости“ (Speed) през вече далечната 1994 г. Тя е известна и със запомнящите се изпълнения в “Разрушителят“ (Demolition Man) и “Да се изправиш срещу Хемингуей” (Wrestling Ernest Hemingway ). Бълок е сред 100-те най-влиятелни хора в света на сп. „Тайм“ за 2010 г. Тя продължава да е сред най-популярните и най-добре платени актриси на Холивуд. Най-високата сума досега е получила за филма „Гравитация“ (Gravity) през 2013 г. - над 70 милиона долара. За този филм тя има и няколко номинации - за „Оскар“, за БАФТА, „Златен глобус“ за най-добра актриса в драматичен филм. През 2022 г. излязоха два филма с нейно участие „Убийствен влак“ - трилър на режисьора Дейвид Лийч, в който тя си партнира с Брат Пит, и „Изгубеният град“ ( The Lost City), в който играе заедно с Чанинг Тейтъм.

Награди: “Оскар”, “Златен глобус” и др.

2. Скарлет Йохансон

Скарлет Йохансон е добре позната актриса, която е фигурирала многократно в списъка на 100-те знаменитости на сп. „Форбс“. През 2018 г. и 2019 г. тя е най-високоплатената актриса в света. Йохансон е определяна като една от най-привлекателните жени, включена е и сред 100-те най-влиятелни хора за 2021 г. на сп. „Тайм“. Тя е и най-печелившата касова звезда на всички времена. Йохансон подкрепя различни благотворителни организации, фокусирани върху възстановяването на общности след природни бедствия и човешки кризи, организации в областта на изследванията на рака.

Награди: „Тони“, на Британската филмова академия, 2 номинации за „Оскар“ и 5 награди „Златен глобус“.

3. София Вергара

Няма съмнение, че една от най-сексапилните дами на малкия екран е колумбийката с гореща кръв София Вергара, родена и израснала в Колумбия. Тя става популярна тв актриса, известна с ролята си в американския комедиен сериал „Модерно семейство“ (2009-2020), за която взима по 500 000 долара на епизод. Вергара е сред най-добре платените холивудски актриси, като преди това беше класирана от сп. „Форбс“ за 32-рата най-влиятелна жена в света. Тази година излезе новият минисериал с нейно участие на „Нетфликс“, носещ заглавието „Гризелда“ (Griselda). Той разказва за Глизелда Бланко, позната като Черната вдовица, която успява да изгради един от най-успешните наркокартели в Колумбия.

Награди - Четири номинации за „Еми“

4. Рийз Уидърспун

Рийз Уидърспун е известна актриса, която е не само сред най-високоплатените в света, но е и най-богатата, с приблизително нетно състояние от 400 милиона долара. Нейната актьорска кариера започва на 7-годишна възраст, но нейният пробив идва с ролята й на Ел Уудс в комедиен филм „Професия блондинка“ (Legally Blonde) от 2001 г. Списание „Тайм“ постави Рийз сред 100-те най-влиятелни хора на планетата, а „Форбс“ я включи сред 100-те най-влиятелни жени.

Награди: награда на Американската академия, на Британската филмова академия, „Еми“ и две награди „Златен глобус“

5. Анджелина Джоли

Анджелина Джоли, която освен актриса се изявява като режисьор и филмов продуцент, многократно е определяна за най-добре платената актриса в Холивуд. Тя също така е цитирана от различни медии като един от най-могъщите и влиятелни хора в развлекателната индустрия и като най-красивата жена в света. Джоли е дълбоко ангажирана в международни благотворителни проекти, особено в такива, които помагат на бежанците. Тя е бивша съпруга на холивудската звезда Брад Пит. Сред най-добре заплатените й роли е във филма „Мистър и мисис Смит” от 2005 г., събрал неочакваните 480 милиона долара.

Награди: „Оскар“ и три „Златен глобус“

6. Гал Гадот

Гал Гадот е първата израелска актриса, която фигурира в списъка на 10-те най-добре платени актриси в света. Прави своя холивудски дебют с четвъртия филм от франчайза „Бързи и яростни“ през 2009 г. и играе ролята и в следващите филми от 2011 и от 2013 г. Сред най-известните й филми са “Бързи и яростни“ „Батман срещу Супермен: Зората на справедливостта“, „Жената чудо“, „Червена бюлетина“, “Смърт на Нил“. Тя е в списъка на 100-те най-влиятелни хора в света на сп. „Тайм“ за 2018 г.

7. Джулия Робъртс

Джулия Фиона Робъртс е американска актриса, известна с революционната си роля на Вивиан Уорд във филма „Хубава жена“ (1990). Тя е многостранна актриса, която е работи в романтични комедии, драми, трилъри и екшън филми. Робъртс беше най-добре платената актриса в света през по-голямата част от 90-те и първите 10 години от ХХI век. Тя е обявена рекордните пет пъти от сп. „Пипъл“ за най-красивата жена на света. Робъртс стана първата актриса, на която бяха платени 20 милиона долара за филма „Ерин Брокович“.

Награди: на Американската академия, на Британската филмова академия, три награди "Златен глобус" и номинация за награда „Еми“

8. Дженифър Анистън

Дженифър Анистън е холивудска актриса и продуцент, известна със запомнящи се изпълнения в редица филми и телевизионни сериали. Тя достига международна популярност с ролята си на Рейчъл Грийн в тв сериала „Приятели“ (1994–2004), за която получава множество отличия. Анистън е сред най-високоплатените актриси в света и е включена в списъците на най-красивите на различни списания. Има звезда на Холивудската алея на славата.

Награди: "Еми" и "Златен глобус", две награди на Гилдията на актьорите

9. Дженифър Лорънс

Дженифър Лорънс е най-известна с ролята си на Катнис Евърдийн във филмовата поредица „Игрите на глада“, която не само я утвърди като актриса, но я направи една от касовите екшън изпълнителки. Определяна като най-успешната актриса на своето поколение. Тя е в списъка на 100-те най-влиятелни хора на „Тайм“ за 2013 г. и е в списъка на „Форбс“ от 2013 до 2016 г.

Награди: „Оскар“, БАФТА за най-добра актриса в поддържаща роля и награди „Златен глобус“

10. Мелиса Маккарти

Мелиса Ан Маккарти е американска актриса и продуцент, която започва кариерата си като стендъп комик в Ню Йорк. Тя е и известен моден дизайнер. Мелиса е включвана многократно в годишните класации на най-добре платените актриси в света и е в списъка на 25-те най-велики актьори на ХХI век на в. „Ню Йорк таймс“. Тя има звезда на Холивудската алея на славата.

Награди: две „Еми“, две номинации за "Оскар" и две награди "Златен глобус"