0

Б алерина почина, след като е яла бисквита с фъстъци. Съставката не е била посочена на етикета, съобщава Sky News. Младата жена е от Източен Ланкашър, но нещастието я слолетяло в САЩ.

Орла Баксендейл, на 25 години, получава тежък анафилактичен шок на 11 януари след алергична реакция към ваниловата бисквитка, закупена от американска верига супермаркети.

Баксендейл, която се е преместила в Ню Йорк през 2018 г., за да преследва кариера на балерина, е изяла бисквитата по време на събиране в Кънектикът, съобщиха здравните служители на щата. 

Бисквитата е съдържала фъстъци, но те не са били посочени като съставка. 

Около 500 опаковки от бисквитите, които са били продадени между 6 ноември и 31 декември, вече са изтеглени от пазара. Това е разпоредила Администрацията по храните и лекарствата (FDA). 

Стю Леонард младши, главен изпълнителен директор на търговската верига, заяви във видеоклип, публикуван в сряда, че доставчикът им е променил рецептата. 

Производителят е премахнал соевите съставки и ги е заменил с фъстъци, без да уведоми главния си отговорник по безопасността. 

В изявление на фирмата се казва, че през юли миналата година са уведомили търговската верига, че продуктът съдържа фъстъци. Компанията твърди, че е етикирала коректно съответните продукти.  

"Орла беше единствена по рода си. Тя беше красива, лъчезарна, смела душа, която винаги вярваше, че ще постигне най-големите си мечти - и точно това направи. Тя живееше пълноценно”, казва семейството на балерината в изявление. 

"Никога няма да се съвземем от болката, че ни я отнеха толкова скоро, в разцвета на силите ѝ. Но също така се гордеем, че я наричаме наша дъщеря. Благодарни сме, че имахме привилегията да споделим 25 години с такъв специален човек”, допълват роднините.  

"Непонятно е, че алергиите могат да отнемат човешки живот през 2024 г., и искаме да призовем всички да информирате себе си и хората около вас за анафилаксията, как да използвате “Епи Пен” (медицинско устройство за инжектиране на измерена доза епинефрин - бел.ред.). Хората трябва да се запознаят с ранните предупредителни знаци за тежки алергични реакции”, смятат роднините на жетвата. 

"Бяхме потресени от стотиците съобщения, които пристигнаха от цял свят от хора, които обичаха Орла и никога няма да забравят срещата с нея или това, че са я видели да танцува. Орла имаше хипнотизиращ талант и дързък характер”, се казва още в изявлението.  

"Тя ще живее в сърцата на всички ни завинаги", казва семейството на жертвата. 

Орла е родена и израснала в Манчестър, Великобритания. 

Тя се преместила в Ню Йорк през 2018 г., за да се присъедини към семейството на американския танцов театър „Алвин Ейли”. 

"Ще я помним с радостния ѝ дух и безграничния ѝ талант”, казват колеги на балерината.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 👽☘️ (@orla_baxendale)

*Източник: Vesti.bg