0

С инът на кинолегендата Чарли Чаплин пристига у нас заедно с два австрийски рояла, единият от които инкрустиран с 23-каратово злато.

Юджийн Чаплин ще представи у нас спектакъла Chaplin Pianissimo тази вечер в столичната зала „България“, ще гостува на 12 юни в Пловдивския театър и ще завърши на 15 юни във Фестивалния комплекс във Варна в рамките на МТФ „Варненско лято”.

Техника

Синът на Чарли Чаплин ще се срещне с български студенти от музикалната академия на професор Елена Дикова и актьори от Пловдивския театър. Заедно със световноизвестните пианисти Жан-Паскал Бентюс и професора от консерваторията De Musique de Paris Силвен Моризе ще обменят опит с младите музиканти. Специално за концерта в Пловдив на сцената на театъра ще бъдат два рояла на австрийската фирма „Бьозендорфер“, която е една от най-добрите европейски фирми в производството на пиана и рояли. Единият от тях е бижуто сред роялите в световен мащаб. Уникалният инструмент е част от бутиковата колекционерска серия „Артист“ на компанията. В света има само 25 такива рояла, всеки със свой уникален номер. С изключителните си звукови характеристики роялът е истински шедьовър, инкрустиран с 23-каратово злато. Чрез специална репрографска техника „Дървото на живота“ и „Очакване“ на художника Густав Климт намират място на вътрешния капак на инструмента.

Юджийн Чаплин ще говори за своя баща.

 Юджийн Чаплин ще говори за своя баща.
UPI/Archives of Roy Export Co. Ltd. Charlie Chaplin™ © Bubbles Incorporated SA/CelineMichel

Хлапето

Юджийн има опит като актьор и режисьор, но голямата му страст е музиката. „Исках да стана рок музикант, дори се пробвах с приятели да имаме група, но не се получи. Компенсирах липсата на музикална кариера с работа в звукозаписното студио в Монтрьо. Участвах в създаването на станали вече класически албуми на „Куин“ и Дейвид Боуи. Музиката се оказа голямата ми любов. Затова създадох Chaplin Pianissimo, защото исках да разкажа за баща ми през един позабравен аспект на неговото културно наследство - музиката. Той е композирал музика за всичките си филми. Трудно е да кажа кой саундтрак ми е любим, но може би на филма „Хлапето“. Ще го чуете на концертите в България“, споделя Юджийн Чаплин. Той обещава и среща с част от публиката след концертите. За закупилите билети от по-висок клас ще има и ВИП място за среща с музикантите и изненада подарък от Юджийн.