0

Т азгодишното издание на филмовия фестивал „Златна роза“ ще почете 80-годишния юбилей на актрисата Меглена Караламбова.

През юни звездата от трупата на театър „Българска армия“ отпразнува своя личен празник, а по повода ликът й краси и официалния плакат на фестивала. Снимката, използвана за визията, е предоставена от Българската национална филмотека и е кадър от филма „Татул“ (1972 г. реж. Атанас Трайков) - първата главна роля на актрисата.

Сериали

Цели девет дни - от 20 до 28 септември, морската ни столица ще бъде домакин за 41-ви път на единствения по рода си фестивал на новото българско кино „Златна роза“. Фестивалът, организиран от Националния филмов център и Община Варна тази година ще предложи силна селекция от 12 български пълнометражни игрални филма в основния си конкурс, многообразни като жанр и стил филми в програмата „Открити хоризонт“, седем конкурсни програми от късометражно кино и съпътстващи събития като изложби, дискусии и представяния на книги. За пръв път тази година „Златна роза“ ще включи телевизионни сериали в специална конкурсна програма и ще организира дискусия на тема, свързана с най-гледаните филмови сериали.

Звезда

Меглена Караламбова е родена на 20 юни 1943 г. в Пловдив. От 1969 г. Караламбова е в трупата на театър „Българска армия“, където изиграва десетки роли в български и чужди съвременни и класически пиеси. Наричана е от театралите „актрисата на Леон Даниел“. „Леон Даниел ме открехна да работя по начин, който ми дава усещането, че съм сто процента вътре в играта. Пристъпвам към всяка нова роля с любопитство, независимо дали е централна или по-малка, и гледам да доставя удоволствие и на себе си, и на публиката“, казва тя. Меглена Караламбова е гостувала на сцената на Народния театър, Драматичен театър - Пловдив и Театър 199.

Освен в български продукции се е снимала и в американски, френски и италиански филми.