0

В торият сезон на хитовата криминална драма „Дяволското гърло“ - „Есента на демона“, грабна първа награда на фестивала „Златна роза“, който се проведе във Варна.

„Моментът е исторически, защото за първи път има награда на "Златна роза" за сериали и продължаваме да правим история с NOVA. Нещо, което от години ни се случва по най-добрия възможен начин. Така че тази награда, тази статуетка е и за NOVA”, споделя продуцентът Евтим Милошев, който взе статуетката. В новия сезон зрителите ще могат да видят още повече динамични развръзки и неочаквани обрати.

Майсторство

„Уроците на Блага“ на Стефан Командарев и „Диада“ на Яна Титова си поделят голямата награда за пълнометражен филм на 41-вото издание на фестивала на българския игрален филм „Златна роза“. От журито изтъкнаха, че и двата филма са феноменални, ангажирани и вълнуващи и влизат в диалог един с друг.

Яна Титова

 Яна Титова

При получаването на наградата Яна Титова благодари на екипа си и сподели, че това е била една лесна за правене продукция. Стефан Командарев подчерта, че е работил с приятели и съмишленици, които са невероятни професионалисти, пише БТА.

Призът за режисура на „Златна роза“ отиде при Яна Титова за способността й да създава динамични и многопластови сцени и да извлече всичко от актьорите, част от които непрофесионалисти, в „Диада“. Това е вторият игрален филм на авторката.

Стефан Командарев

 Стефан Командарев

От сцената във Варна тя благодари на журито за това, че с признанието легитимират нейния избор да бъде и режисьор освен актриса. Фестивалът открои за операторско майсторство Веселин Христов за работата му в „Уроците на Блага“. Същият филм взе и наградата за сценарий. Той е написан от Симеон Венциславов и Стефан Командарев.

Принос 

Специалната награда на журито за пълнометражни филми е за режисьора Георги Дюлгеров заради огромния му принос към българската кинокултура, подкрепата към младите творци и осмислянето на българската история. На фестивала бе представен неговият последен филм „Записки по едно предателство“. Журито за пълнометражни филми присъди и две дипломи за специални постижения. Едната е за актьора Герасим Георгиев за изключителната му роля без екранно присъствие в „Уроците на Блага“ и за партньорството в „Добрият шофьор“. Другата е за Сабина Христова, която е сценограф на филма на Теодор Ушев „Ф 1.618“. 

Наградата за късометражен филм на 41-вото издание на „Златна роза“ е за филма „Тихо в снега“ на Стефан Ганов, който е българо-немска копродукция. Диплом за специално постижение в тази категория получи лентата „13-ти август“ на Венцислав Сариев, който е родом от Варна.

Победител при мъжете: Иван Бърнев прати видео от Чикаго 

За представянето на един дълбоко впечатляващ със скромното си присъствие герой, който търси нови пътеки в живота, журито на 41-вия фестивал на българския игрален филм “Златна роза” присъди наградата за мъжка роля на Иван Бърнев за филма „Васил“.

Иван Бърнев

 Иван Бърнев

И за още три съвършено изпълнени роли в рамките на конкурсната програма – една главна (Стефан в „Аромат на липа“) и две второстепенни (Следователят в „Уроците на Блага“ и Сираков в „Диада“). Иван Бърнев се включи с видеообръщение към гостите и журито, тъй като е на турне в Чикаго. „Въпреки че получавам тази награда за трети път, аз пак съм много щастлив като знам какви актьорища, направили много за българското кино, са били нейни носители“, каза той и сподели, че филмът „Васил“ се приема много топло в САЩ и цитира откъс от „До Чикаго и назад“ на Алеко Константинов.

„Добрият шофьор“ покори сърцата на младата публика 

В сериозна конкуренция дебютният игрален филм „Добрият шофьор“ на впечатляващия документалист Тонислав Христов спечели младата публика на кинофестивала „Златна роза“. 

Добрият шофьор

 Добрият шофьор

Младежкото жури му присъди безапелационно своята награда. Режисьорът получи приза за дебютен пълнометражен филм “за чувствителността и хуманизма, за уважението към достойнството на обикновения човек и за майсторската му работа с актьорите”. “От разговорите за любовта към киното и бащинството се роди “Добрият шофьор”, разказва Тонислав Христов. „Този филм ни се случи. Както казват - остави животът да ти случи. Прекалено много режисираме себе си и искаме да изглеждаме по един или друг начин, но тук оставихме този филм да ни се случи. И на нас през него животът да ни се случи“, споделя Малин Кръстев, който според българската филмова критика прави първата си голяма филмова роля именно в “Добрият шофьор”. Неговият герой Иван е таксиметров шофьор в един от големите черноморски курорти. Той спестява пари, за да се върне във Финландия, където са съпругата и синът му, и да поправи грешките от миналото.