0

Н еиздаван роман на Антон Дончев ще бъде представен във вторник в музей-галерия „Анел“. Томът е озаглавен „Вълчан Войвода и златото на Лизимах“, а за него ще говори актрисата и съпруга на писателя Райна Василева, която ще прочете и откъс от книгата.

В събитието ще участват още председателят на Съюза на българските писатели Боян Ангелов, литературният критик, писател и издател Иван Гранитски и поетът, бизнесмен и колекционер Ангел Симеонов.

Книгата „Вълчан Войвода и златото на Лизимах“ излиза със съдействието на инженер Любомир Пашов, председател на фондация „Звезди под звездите“. За това, че Антон Дончев е работил по роман за Вълчан войвода пръв разказа Иван Гранитски. „Той пишеше на ръка и някъде диктуваше. Когато разчетем и обединим всичко, което е останало от отделните глави, ще видим в каква степен те са завършени. Аз говорих много пъти с него. Той работеше усилено, но последните няколко месеца, когато болестта го налегна по-сериозно, не можеше много силно да работи върху романа“, заяви Гранитски малко след кончината на един от най-обичаните и четени български писатели.

Авторът на „Време разделно“ ни напусна на 92-годишна възраст на 20 октомври миналата година. Акад. Антон Дончев прекара последните си дни в реанимацията на ВМА, откъдето заявиха, че си е отишъл след сърдечно заболяване.