0

Л егендарният Карл Лагерфелд бе от хората, които си позволяваха да дразнят и провокират най-известните личности. И кралското семейство на Великобритания не правеше изключение.

Да кажеш нещо лошо в тяхна посока означаваше да предизвикаш цялото общество. И провокаторът Лагерфелд го правеше, без да му мигне окото.

Критики

Покойният дизайнер беше необикновена личност, „шумна“ и с голям авторитет в модната индустрия. След повече от 60 години работа в полза на красотата и стила на жените, той често си позволяваше да критикува външния им вид и да привлича вниманието на всички към модните грешки. Под горещата ръка на Лагерфелд, освен звезди с нестандартни пропорции, попадаха и първите лица на държавата, които по принцип не е обичайно да се обсъждат. Но той не се колебаеше да прекрачи етиката и да пожертва няколко стари контакта, особено ако това увеличава степента на интерес към новите му колекции.

Карл бъзваше знаменитости уж случайно, винаги подправяйки критиките с комплимент: „Адел е малко дебеличка, но гласът й е божествен!“ или „Лана Дел Рей има силиконови гърди, но далеч не е единствената“. Неговите изобличения понякога бяха последвани и от модни съвети, какъвто беше случаят например с Ангела Меркел. В интервю за „Фокус“ дизайнерът отбеляза: „Тя трябва да се облича в съответствие с особеностите на фигурата си, да се придържа към определен стил и модел. И в никакъв случай не правете като нея – не си купувайте въздълги панталони!“

Късмет

И Меркел, и Адел обаче бяха сред късметлийките по отношение на коментарите на Лагерфелд. Британското кралско семейство, чиято синя кръв кайзерът разбъркваше при всеки удобен случай, беше изправено пред по-жестоки и остри критики: в пресата Уиндозорите бяха иронично наречени „любимците“ на френския моден дизайнер.

Всичко започна с излъчването на сватбата на принц Уилям и Кейт Мидълтън, на която Карл беше привлечен като експерт. В процеса на обсъждане с журналисти на роклята на булката, „грозните костюми“ на гостите и „дебелите крака“ на монарсите, той каза: „Кейт има добра фигура. Харесвам този тип жени с романтична красота. От друга страна, имам големи съмнения относно сестра й: не ми харесва лицето на Пипа ─ трябва да се показва само отзад.

Думата не е врабче и не изхвърча бързо, особено ако е изречена на живо с милион зрители: Лагерфелд веднага попадна под гнева на почти всеки британец, който се вълнуваше от всичко, свързано с името Мидълтън. Последствията от прямотата на дизайнера можеха да доведат не само до отслабване на влиянието му в света на модата, но и до загуба на голям дял клиенти за Chanel. Карл, разбира се, не можеше да допусне това и побърза да се оправдае: „Имах предвид само, че не харесвам грима й. Момиче с кръгло лице и зелени очи трябва да избере други нюанси. Не исках да обидя нито Пипа, нито онези, на които тя е скъпа“.

Комплимент

Когато страстите около изявленията на Лагерфелд утихнаха, той си позволи нова волност. В полезрението му попадна Карол Мидълтън, която според Лагерфелд "е много по-секси от дъщерите си". В интервю за британското списание Grazia той заяви: „Карол е пълна с живот! За жена на около петдесет години мисля, че тя е просто прекрасна“.

Сравнението с майка й не нарани херцогинята на Кеймбридж, но когато Карл сравни гардероба й със стила на лейди Камила, негодувание се настани в душата на принцесата. „Кейт се облича шикозно, но по-скоро традиционно“, обясни Лагерфелд. „Понякога Камила изглежда много по-готина с лудите си шапки на Филип Трейси. Познавам хора, които я познават. Очевидно е, че тя е много остроумна и богата на умствена сила“.

А докато ние си спомняме за гениалните „изцепки“ на Лагерфелд, други си спомниха за него по друг актуален от седмицата повод.

Церемония

Шупет – любимата котка на Карл Лагерфелд, пропусна събитието Met Gala, популярно като Оскарите на модата. Преди началото на церемонията в официалния акаунт на косматата милионерка се появи съобщение, че тя няма да присъства. Въпреки това Шупет бе уважена подобаващо.

Рап певицата Дожа Кет се появи в котешки образ – с гъвкава походка, уши и професионален грим, с помощта на която имитираше муцунка. Това обаче бе блед реверанс на фона на образа, който докара Джаред Лето. А той се появи в кожуха на Шупет – с гигантска глава, която по някое време сложи под мишница.

Плонжовете пред Шупет са оправдани, защото тя в момента притежава около 270 милиона долара. Малко преди Met Gala котката се появи на корицата на Vogue заедно с Наоми Кембъл и други известни модели. Естествено, присъстващите отдадоха почит към Кайзера на висшата мода, носейки някои от най-познатите и емблематични негови дизайни на червения килим. От Карди Би до Пенелопе Крус, имаше няколко незабравими препратки към миналото, а в типичен за Met Gala стил, имаше и чисто нови визии, които ще останат в сърцата завинаги.

Глезана

Въпреки че не си знае милионите, Шупет има много по-скромни претенции и като всяка котка не се радва на суматохата край нея. Първоначално тя е осиновена от модела Батист Джабикони. През 2011 г. му се налага да пътува за коледните празници и моли Карл Лагерфелд да се грижи за бирманската писана. Но дизайнерът се влюбва безотказно в Шупет и никога повече не се разделя с нея.

Шупет участва в шоута и фотосесии, има собствена страница в Instagram с 300 000 абонати, няколко лични прислужници, които се грижат за нея и водят дневник от името на котката.

Любимка на модния дизайнер, по време на собствената си кариера тя участва в рекламна кампания на козметична марка Shu Uemura и става муза на една от колекциите на марката Karl Lagerfeld.

Грета Гарбо

„Ако я видите, ще ме разберете. Тя е като Грета Гарбо", казва за нея Лагерфелд. Той написа и книга за своята богиня: Choupette: The Private Life of a High-Flying Cat. През годините на съвместен живот с бляскавия дизайнер, тя е свикнала с лукса. И с реверансите също. Тя получава 3 милиона долара за участие в снимките на японска козметика. Шупет също "пуска" брачни халки и ароматизирани свещи под свое име.

На ВИП котаната се сервират четири различни ястия всеки ден и веднъж на всеки 10 дни се кани ветеринарен лекар да я види за основен преглед. По време на живота с Лагерфелд, по негова заповед, прислужниците записват в специален дневник всичко, което котката прави през деня. В завещанието си Карл Лагерфелд уточнява: „След смъртта си искам да бъда кремиран и пепелта да се смеси с праха на майка ми... и котката, ако тя умре преди мен.“

Но Шупет божествено надживя своя роб и продължи да се радва на живот, какъвто всяка котка би мечтала да има. Докато не се срещнат отново – сред звездите.