0

С карлет Йохансон и Ема Уотсън са станали жертва на технологията "deepfake". Лицата им са били използвани за еротична рекламна кампания, пусната във Facebook, Instagram и Messenger, съобщава NBC News. Технологията Deepfake е разработена още в края на 90-те години, но използването ѝ е изисквало сериозни умения за редактиране на видео. В последните години обаче приложението се разви светкавично и днес всеки може да го използва срещу символична сума. 

Редактирането на видеоклипове, така че да изглежда сякаш Скарлет Йохансон и Ема Уотсън са на крачка да направят нещо сексуално, се оказало успешно заради използването на характерния звук от интрото на един от най-популярните порно сайтове в света. И въпреки че Meta в крайна сметка премахна тези реклами, специалистите са сериозно загрижени какво може да се случи, ако технологията се използва срещу непълнолетни или срещу лица в риск, чиято психическа устойчивост е слаба.

Компанията, която стои зад DeepFake FaceSwap, официално забранява използването на приложението за олицетворяване на други хора или за създаване на сексуално съдържание. Трябва да се знае обаче, че използването на въпросната апликация струва смешните 8 долара на седмица, което не е никаква пречка за реални злоупотреби.