0

В седмицата на излизането на скандалните му мемоари британският принц Хари хвърли още една медийна бомба. В първото си телевизионно интервю след публикуването на откъси от книгата му „Резервен“ (Spare) той разказа за съмненията си, че майка му - принцеса Даяна, е починала в автомобилна катастрофа в Париж. Години наред Хари, който през 1997 г. е само на 12 г., вярвал, че тя е изчезнала и един ден ще се върне.

Мнозина сметнаха, че думите на принца не са правилно разбрани или интерпретирани. Други побързаха да отнесат казаното към търсенето на сензация, която да стимулира продажбите на книгата, подобно на думите на Хари за 25-те убити от него талибани.

Убийството на лейди Даяна и до днес си остава обвито в мистерия, като освен версията, че е жива, циркулират теории за намеса на британските тайни служби и/или на наемни убийци. Но нейната смърт не е единствената мистерия на знаменитост.

Мерилин Монро

Светът е разтърсен на 5 август 1962 г., когато 36-годишната Мерилин Монро е намерена мъртва в дома си в Лос Анджелис. Причината? Свръхдоза барбитурат и „вероятно“ самоубийство. Това кара мнозина да се усъмнят, че звездата секссимвол на епохата, за която се говори, че е имала извънбрачни връзки както с президента Джон Ф. Кенеди, така и с брат му Робърт Ф. Кенеди, е посегнала на живота си. Любителите на теории на конспирацията отдавна подозират, че Монро е била убита (принудена да вземе смъртоносната доза), за да запушат устата й за мръсните тайни за братята. Макар ЦРУ да поддържа файлове за смъртта на Монро до днес, малко вероятно е някой някога да разбере какво наистина се е случило.

Натали Ууд

На 29 ноември 1981 г. актрисата и филмова звезда Натали Ууд се удави по време на разходка с лодка със съпруга си Робърт Вагнер. Вагнер съобщава, че Ууд е изчезнала след нощ на здраво пиене. Тялото й е намерено няколко часа по-късно, плаващо с лицето надолу във водата, облечено в нощница, пухено яке и чорапи. Първоначално смъртта на Ууд е обявена за нещастен случай, но на по-късен етап откритите синини по тялото й карат органите на реда да обвинят Вагнер, че лъже. До днес, на 87-годишна възраст, той е основен заподозрян. Полицията наля още масло в огъня, когато през 2012 г. шерифският отдел в Лос Анджелис промени причината за смъртта й от „случайно удавяне“ на „удавяне при неопределени обстоятелства“, съобщава в. „Ю Ес Ей тудей“. Проблемът е, че доказателствата са недостатъчни, за да подкрепят арест. И до ден днешен приятели на Натали твърдят, че тя не можела да плува и се страхувала от водата. Затова възможността да излезе да поплува сама през нощта е абсурдна.

Британи Мърфи

Звездата на Британи Мърфи изгря още с първия й филм „Баровки”, където партнираше на Алиша Силвърстоун. След това тя направи запомнящи се роли в касови филми като „Осмата миля”. В личния си живот Британи Мърфи е имала връзки с Еминем и Аштън Къчър. Всичко е чудесно, докато Мърфи не умира изненадващо на 32-годишна възраст. Откриват я припаднала в банята и опитите да бъде спасена от парамедиците се оказват неуспешни. Първоначално съпругът й Саймън Монджак отказва аутопсия. На разследващите органи дал религиозни доводи, поради които не можел да си позволи майката на дъщеря му да бъде рязана на парчета. След буря от обществено недоволство накрая склонил. Заключението било смърт от пневмония, усложнена от анемия. За смъртта допринесло и приемането на огромна доза от иначе законни хапчета. Мистерията не свършва дотук. Пет месеца по-късно самият Монджак умира при идентични обстоятелства. Заключението от аутопсията е същото – пневмония, усложнена от анемия.

Сладоледената блондинка

Телма Тод получила всичко, което би могла да иска в живота още преди да навърши 25. Тя играела главни роли в знакови холивудски продукции, в които си партнирала с Бъстър Кийтън, братя Маркс, Лаурел и Харди. Преди да бъде открита зад волана на ролс-ройса си в гаража на луксозната й къща, облечена в скъпа вечерна рокля. Според доклада на полицията тя включила стартера, за да загрее двигателя, и се задушила от газовете. Обяснението е простичко, но мнозина се усъмняват. Двигателят не работел, а резервоарът бил пълен. Била открита бележка, в която Тод била заплашена, че ако не плати незабавно 10 хил. долара, ще умре. По ръцете й имало охлузвания, а цялото й тяло било в синини. Но всичко приключило със заключението „нещастен случай”. Основният печеливш от претупването бил мафиотският бос Лъки Лучано, хвърлил око на апетитната вила на Телма в Лос Анджелис. След смъртта й Лъки го получил.

Браян Джоунс

Ако чуете името „Ролинг Стоунс”, най-вероятно първата ви асоциация ще бъде Мик Джагър. Но всъщност рок ветеранът дори не е бил в основата на създаването на бандата. Двигателят бил Браян Джоунс. Той измисля и името „Ролинг Стоунс”. Днес името му не говори нищо дори на заклетите меломани, тъй като умира още на 27. Откриват го удавен в басейна в къщата му в Източен Съсекс. Покрай наглед нещастния случай останали много въпроси без отговор. Предишната вечер Джоунс разбрал, че е изхвърлен от бандата. Причината - неговото патологично пиянство. На практика той рядко изтрезнявал. Никой не обвинява музикантите, но полицията за кратко задържа общия работник Франк Тороугуд. Последният бил уволнен от Джоунс няколко часа преди инцидента. Накрая полицията прекратява разследването със заключението „нещастен случай“.

Супермоделът Татяна Патиц си отиде на 56 г.

Легендарният топмодел от 80-те и 90-те години на миналия век - Татяна Патиц, е починала на 56-годишна възраст в САЩ, предадоха световните агенции. Причината за смъртта е "заболяване", както е съобщил нейният агент, без да даде повече подробности. Родена в Хамбург от баща германски журналист и майка - естонска танцьорка от парижкото кабаре "Лидо", тя израства в Сканьор - идиличен морски град в Южна Швеция.

В звезда я превръща модният фотограф Питър Линдберг, който прави някои от най-запомнящите се снимки на супермоделите от 80-те. Германецът е известен с неретушираните си изображения и предпочитанията си към естествения външен вид. По време на активната си кариера Татяна Патиц е модел за Шанел, Донна Каран, Вивиан Уестууд и други.

"Никога не продадох душата си", каза Татяна Патиц в интервю през 2020 г.