0

З аформя ли се международен скандал, след като хърватско издание скочи срещу Цеца Величкович заради съпруга й Аркан?

Порталът Jutarnji list публикува статия под заглавие „Да разлепиш плакати на Цеца в Загреб е същото като да разлепиш плакати на Ева Браун в Израел“, пише сръбският Kurir.

Lijepiti Cecine plakate po Zagrebu je isto kao da lijepiš plakate Eve Braun u Izraelu

Статията, подписана от журналист с име Томислав Чадеж, е инспирирана от факта, че билбордове на сръбската певица били поставени в столицата на Хърватия преди няколко дни като анонс за неин концерт в Марибор. Самата певица се е оплакала, че всичките й плакати били унищожени.

Uništavali Cecine plakate po Zagrebu, oglasila se sama pjevačica: ‘Hrvati me obožavaju‘

Смисълът на публикацията е ,че Светлана Цеца Ражнатович е вдовицата на Желко Ражнатович Аркан , военен престъпник, който се е сражавал в Хърватия, грабил е и е правил всякакви други неща. По принцип се преразказват факти, които са добре известни за него.

Тук ключовото изречение, в което е заровен потенциален международен скандал, е в края на заглавието, където Светлана Ражнатович е сравнена с Ева Браун, съпругата на Хитлер.

Според политическия анализатор Бранко Радун, ужасно е да се сравнява Цеца с нацистите.

„Не съм й много фен, но това е наистина ужасно и е послание към сърбите. Ако не беше сръбкиня и не беше от Сърбия, нямаше да има никакъв проблем, независимо чия жена е.

Като я сравняват с нацистите, посланието е, че всъщност сравняват сърбите с нацистите, искат да кажат, че сръбската народна музика е израз на някаква сръбска агресия към Хърватия, тоест че е опасна за тях.

Особено онези ветерани, които се опитват да отделят всичко хърватско от сръбското и да бъдат „чисти“ хървати без никакви примеси на сръбско – казва Радун за Kurir.

Той припомня, че през 90-те години хърватите напълно забранили сръбската музика във всички медии , както и провеждането на представления.

През 2021 година Цеца дава интервю за Kurir TV, където обяснява страшен ли е бил Аркан и кого е плашил: