0

Г оляма част от българските звезди, които вече имат утвърдено име и професия, се насочиха към ресторантьорство. Хилда Казасян, Джино Бианкала, Ники Михайлов и още са горди собственици на заведения. Попфолк певецът Коцето пък се гордее с дискотека в сърцето на студентския живот.

Меню

Музикантът Максим, освен професионалния си път се зае с още нещо. Той отваря скара в Етрополе. „Предстои откриване следващата седмица. Все още не съм готов с абсолютно всичко. Подреждаме все още и искам всичко да е изпипано за старта. Подготовката за всичко ми отне около 2 месеца. Цялото меню е направено от спeциaлен технолог. Не съм взел идеи от нещо готово, а наех технолози, които подготвиха специално за тази скара ястията. След което аз ги тествах и с това съм напълно готов. Тази скара ще бъде тип бързо хранене. Ще имам скараджия и хора, които ще подготвят сандвичи. Имам маси, които вече са монтирани, и има места за 40 човека“, разказа певецът пред „Телеграф“.

Ноти

Джаз певицата Хилда Казасян е притежател на арменски ресторант в сърцето на столицата. Един от най-звездните личности, които са посетили това заведение, е Джон Малкович, който наскоро ни гостува и напълни Народния театър с три представления.

На вечерята Малкович бе придружен от своята сценична партньорка Ингеборга Дапкунайте, с която играят заедно от 3 десетилетия, включително и във „В самотата на памуковите полета“. Двамата вечеряха в компанията на българските си приятели и колеги. Те бяха посрещнати от половинката й – Пламен. По стените на ресторанта се вижда и любовта на певицата към музиката. Тя е украсила мястото с поставени в рамки нотни листове.

Те не са случайни, тъй като именно с тях, докато растяла, се е учила да свири на пиано и е опознавала света на музиката. Музиката, която озвучава мястото, е джаз, а специалитетите са арменски, като голяма част от рецептите са по идея на бабата на Казасян. Самата Хилда винаги е казвала, че идеята да направи арменски ресторант се заражда поради това, че в дома й винаги било пълно с приятели и всички те си умирали за ястията на нейната арменска баба.

Рецептите са много специфични, тъй като различните арменски фамилии имат свои, лични тънкости на готвене. Сред уникалните стари гозби е и ишхан по севански – риба, приготвена по стара арменска рецепта. А също скара, маринована с нар и лук. Мястото е известно и с уникалните си десерти, както и арменски коняци и вина, влизащи в световния топ 5.

Градина

Двукратният победител от „Биг Брадър“ Джино Бианкалана отвори собствен ресторант в квартал Драгалевци с хотелска част. Това е съвсем ново начинание за риалити звездата, който до скоро живееше в Щатите. „Никога не съм очаквал, че ще ми се случи. Но така стана, че заложих на хотел и ресторант. Има много конкуренция в София, не е лесно. Но ще се справим. Харесва ми, че тази работа е контактна с хора, аз обичам да говоря с хората. Обичам да се срещам с различни хора. Също така никога не си сам в тази работа“, споделя самият той.

„Правим и тематични вечери. Имаме пиано вечери, сръбски вечери, български вечери. Всичко правим. Моят ресторант е малко по-различен. Носи името на зеления камък, който се намира в планината Витоша. Малко по-старинен стил е, не е модерен. Хотелската част е по-малка, имаме 18 стаи. Ресторантът е голям и градината е голяма. Наблягаме на хубава храна, доста различен е. Не разбирам много от тези неща, но е по-различно от останалите“, добави Джино. Много от звездните му приятели побързаха да посетят новия ресторант, сред които беше актьорът Станимир Гъмов.

Фолк

Попфолк певицата Камелия преди време пък отвори пицария в Студентски град, но само след няколко години я затвори. Тя самата твърди, че и това й занимание е минало и в момента разчита единствено на музиката си чрез фирмата „Камс продакшън“.

Дуетната половинка Азис и Деси Слава преди години също се пробваха със заведение в Студентски град. Те отвориха дискотека с името „Бели нощи“ точно както един от дуетите им се казва.

Колегата им Константин също е притежател на една от най-посещаваните дискотеки в града на студентите. Освен честите си изяви там, той често се забавлява с близките си приятели и кани колегите си на участия в заведението си. Преди години навръх Деня на детето попфолк певецът Тони Стораро отвори своя сладкарница, която носи неговото име. За официалното откриване на заведението в столичния квартал „Княжево“ бе подготвена специална програма с фолклорни танци в изпълнение на виртуозния ансамбъл „Чинари“. Накрая те поканиха всички да се хванат на голямо хоро, което се изви пред заведението.

Сладолед

Преди години и боксьорът Кубрат Пулев също се включи в този бранш със собствен ресторант, като направи грандиозно откриване. С боксови ръкавици, пред смаяните погледи на гостите Кобрата приготви Галактически сладолед с течен азот при температура -196 градуса по Целзий, което се превърна в атракцията на вечерта.

Отбор

Преди няколко години Ники Михайлов отвори луксозен бар-ресторант насред базата на националния отбор по футбол в Бояна. Вратарят спретна грандиозно парти за отварянето на заведението, което е от типа Bar and Dinner. Достъп до заведението имат всички желаещи да опитат от специалитетите и питиета на сина на Боби Михайлов.

Там се хранят и служителите на централата, които вече се настаниха в административните сгради в Бояна. Ресторантът ще бъде затварян за външни хора единствено когато има лагер на националния отбор, обясняват от съюза. Тогава вратите на цялата база се затварят за външни посетители и единствените клиенти на заведението ще са футболистите, треньорите и работещите във футболния съюз.

Готвачи със собствени заведения

Шеф Михалчев и Лео Бианки, освен с умението си да приготвят най-вкусната храна, са известни и с невероятните си ресторанти.

Шеф Михалчев е прекарал голяма част от живота си извън границите на родината ни и прекарва много години в Япония. След това шефът решава да пренесе тази атмосфера и в родината си. Той създава японски ресторант в столицата ни преди 13 години. Обектът е от малкото у нас, одобрени със звезди „Мишлен“. Символът в заведението е тануки – енотовидно куче. В Япония и Китай те са често срещани. Всъщност те носят послание на гостоприемството. Има и много статуетки в ресторанта.

То е с голям корем – символ на това, че обича да си похапва, винаги носи бутилка със саке в лявата си лапичка, има шапка на главата, която говори за уют, а на муцунката му постоянно грее усмивка, защото е щастливо от храната. Лео Бианки пък успя да принесе италианската паста и пици в столицата ни. Той има собствена пицария, за която получава голяма подкрепа и помощ от неговата половинка, с която се сгодиха миналата година. Идеята на семейството е да предлагат биопродукти и 90% от тях се доставят от родното им място – Италия.