0

П рочутият музикант Хаваши се завръща отново в България с ново шоу. Този път унгарецът освен на софийска ще се изяви и на сцената във Варна за първи път. Havashi Symphonic Concert Show ще бъде на 30 ноември. във Варна, Национален дворец на културата и спорта и на 2 декември в София, зала 1 на НДК - с два концерта. Билетите вече са в продажба, като до 10 март цената им е с 10% по-малко.

Музика

Той разпродава за часове зали с мащаба на Роял Албърт Хол и Карнеги Хол. През 2017 г. неговото концертно шоу е сред най-продаваните турнета в света с приходи от над 3 млн. долара.  Концертите му са спектакли с много светлинни ефекти, визуални елементи и мултимедия. Хаваши не се притеснява да съчетава симфоничен оркестър и рок музиканти, мощни гласове на солисти и големи хорове. Музиката, композирана от него, и пищното му шоу разказват емоционални приказки за стихии, чужди земи и герои и силни емоции. Шоуто пренася публиката в едно увлекателно пътуване през непрестанно разгръщащи се музикални сцени. Различните настроения предоставят на зрителите запомнящо се преживяване, подсилено от най-новите технологии в озвучаването, сценография, осветление, видео и проектиране. Визуализацията е дело на американския креативен режисьор Брайън Бърк и на френския визуален дизайнер Жил Папан.

Стил

Новият спектакъл обединява на една сцена соло пианото на Хаваши, изключително талантливи солисти от световната сцена, хористи и рок барабани. Той е един от малкото съвременни композитори с харизмата на рок звезда, който може да напълни огромни стадиони като Винер Щатхале, Мерцедес-Бенц Арена в Берлин, Таурон Арена в Краков или „Уембли“ в Лондон. Неговата иновативна музика е различна, едновременно свежа, страстна и забавна. Уникалният му музикален стил съчетава дълбочината и дисциплината на класическата музика и чистата сила на рока. Възпитаник е на музикална академия „Ференц Лист”, със задълбочени познания в класическите традиции, стремящ се да направи класическите инструменти подходящи за съвременната епоха. Свирил е своите оригинални композиции в най-престижните зали по света - Карнеги Хол в Ню Йорк, Барбикан център в Лондон и Операта в Сидни.

Постижение

През 2010 г. Хаваши свири в Shanghai World Expo Center с Шанхайския симфоничен оркестър по време на Световното изложение. Излъчван от Китайската централна телевизия, концертът е гледан от около 200 милиона зрители. През 2016 г. Хаваши свири във Wiener Stadthalle във Виена, а през 2017 г. - в Операта в Сидни, Румъния и Mercedes-Benz Arena в Берлин. През 2019 г. Хаваши стана първият унгарски музикант, който направи концерт на „Уембли“ в Лондон. На 29 декември 2020 г. той излъчи шоу онлайн от празната Будапеща Арена в повече от 80 държави. През 2021 г. Хаваши направи дебют в Северна Америка със своето Symphonic Concert Show. През март 2022 г. Хаваши свири на престижното Експо в Дубай, а по-късно и разпродаде концерт в Dubai Opera.