0

К нягиня Калина ще озвучава документален филм за китовете на Антарктида. Това стана ясно на конференция, посветена на опазването на околната среда на Ледения континент. Форумът в Софийския университет бе организиран от Българския антарктически институт и посолството на Кралство Испания. Княгиня Калина, Китин Муньос и синът им Симеон Хасан с интерес изслушаха презентациите за опазване на екосистемите, околната среда и озоновата дупка в Антарктида и китовете в Южния океан.

“Намерението ми е да организирам малка експедиция до Антарктида в началото на следващата година, за да заснема синия и гърбатия кит”, обяви Китин Муньос в изказването си на конференцията. Той обясни, че това е проект на сътрудничество между Българската антарктическа база, Испанския висш съвет за научни изследвания, Испанската антарктическа база и Чилийската антарктическа база.

„В Испания филмът ще бъде озвучен от моя глас. В България, и сега ще ви разкрия една изненада, филмът ще бъде озвучен от княгиня Калина“, разкри Муньос, цитиран от пресслужбата на царското семейство. Той похвали и проф. Христо Пимпирев, директор на Българския антарктически институт и на Националния център за полярни изследвания, ръководител на годишните български научни кампании в Антарктида от 1993 г. до наши дни.

„Изтъкнат учен, който посвещава живота си на опитите да привлече вниманието на света относно това колко е важно запазването на Белия континент, континент на който всички ние сме граждани, макар и никога да не сме стъпвали на него“, каза за него Китин Муньос.

По време на събитието беше представена фотографска изложба и книга на тема „30 г. заедно на Антарктида“, представящи моменти от съвместната работа на българските и испанските учени на Ледения континент.