Т орино ще бъде домакин на Евровизия следващата година. Тази информация бе потвърдена от Европейския съюз за радио и телевизия часове, след като медии в Италия публикуваха новината.

Торино ще бъде домакин на Евровизия следващата година. Тази информация бе потвърдена от Европейския съюз за радио и телевизия часове, след като медии в Италия публикуваха новината.

Градът кандидатства за поста през месец юли, като в надпреварата се изправи срещу още 16 други желаещи общини. Сред тях бяха Рим, Милано, Болоня, Пезаро, Неапол, Верона, Сан Ремо, Римини, Реджо Емилия, Флоренция и Бари. Торино е третият италиански град, който ще домакинства на събитието след Неапол (1965) и Рим (1991).

"Това е перфектният град-домакин за 66-ото издание на Евровизия. Както видяхме по време на Зимните олимпийски игри от 2006 г., залата PalaOlimpico надвишава всички изисквания, необходими за глобално събитие от такъв ранг и ние сме много впечатлени от ентусиазма и отдадеността, с които градът ще приеме хилядите фенове през следващия май", коментира Мартин Йостердал, който стои начело на Евровизия от страна на ЕСРТ.

"Решението не беше лесно предвид висококачествените предложения, направени от другите градове", добавят от обществената телевизия на Ботуша RAI.

Освен домакина на събитието организаторите на Евровизия обявиха и датите, на които ще се проведе събитието. Двата полуфинала ще се състоят на 10 и 12 май. Победител ще бъде коронясан на 14 май.

В средите и фен групите на Евровизия от дни се шушукаше, че Торино е най-вероятният следващ домакин на музикалното състезание. Въпреки това преди ден бе разпространена и друга информация - че Евровизия 2022 ще се проведе всъщност в Болоня. Информацията обаче се оказа базирана на фалшиви данни от Туитър.

Припомняме, че до преместването на Евровизия на територията на Италия се стигна, след като младите рокаджии от Maneskin спечелиха състезанието безапелационно тази година.