0

А пелативният съд в Париж потвърди във вторник оттеглянето на обвиненията за изнасилване срещу френския филмов режисьор Люк Бесон, едно от най-популярните противоречия от движението #MeToo в страната.

Обвиненията

Холандско-белгийската актриса Санд ван Рой обвини Бесон - режисьор на "Петият елемент" и "Леон", че е изнасилвал актрисата „многократно“ в продължение на две години и я е държал като „сексуална кукла“.

Тя подаде жалба срещу него през май 2018 г. Прокурорите прекратиха делото през февруари 2019 г., позовавайки се на липса на доказателства, но по-късно същата година започна ново разследване, след като Ван Рой повдигна нови обвинения. 

В поредица от медийни изяви в цяла Франция 27-годишната актриса твърдеше, че се е „страхувала от смъртта“ и разказа, че е претърпяла „унизителни сексуални действия“ от ръцете на 59-годишния Бесон между 2016 и 2018 г.

Тя каза, че жененият баща на пет деца я е нападнал за последно в петзвездния хотел „Бристол“ в Париж, след като се завърнал от филмовия фестивал в Кан. Френски магистрат приключи това дело през декември 2021 г., а прокурорите поискаха прекратяването му през април.

Лъжа от А до Я

Бесон винаги е отричал обвиненията, описвайки през 2019 г. случая като "лъжа от А до Я".

„Съдът потвърди невинността на моя клиент... Люк Бесон съжалява за тези четири загубени години“, каза адвокатът му Тиери Марембер след присъдата. Но адвокатът на Ван Рой Антоан Гитън каза, че незабавно ще подаде жалба на клиента му пред Касационния съд на Франция.

Бесон призна, че има връзка с Ван Рой, която имаше второстепенни роли във филмите му "Такси 5" и "Валериан и градът на хилядата планети".

Най-малко три други жени са направили твърдения за сексуален тормоз срещу Бесон, но той винаги е отричал всички обвинения.