0

К анадско-американската писателка Рут Озеки спечели престижната британска Женска литературна награда за "Книгата за форма и празнота" ("The Book of Form and Emptiness") - роман, който изследва отношението на хората към собствеността им, предаде Асошиейтед прес.

Творбата й разказва за специалните взаимоотношения на момче с книгите и предметите в дома - всички те му говорят. Неговият свят става все по-объркан, след като овдовялата му майка се опитва да се справи с тъгата по покойния си съпруг, трупайки вещи.

Озеки (66 г.) е израснала в Кънектикът. Майка й е от Япония, а баща й е американец. Писателката споделя, че започнала да обмисля връзката и отношението към предметите, докато почиствала жилището на родителите си след смъртта им.

"И двамата бяха родени по време на Голямата депресия, така че нищо не изхвърляха", разказва писателката. "Всяко парче пластмаса, всяко късче станиол бяха внимателно измити и запазени. Продължавах да си мисля, докато минавах край тях: "Само ако тези неща можеха да говорят".

"Като деца, предметите винаги ни говорят и ние винаги ги караме да говорят", добавя Рут Озеки. „И аз се опитвах да се върна в този измислен свят - какво е да си дете и да видиш целия свят като жив."
            
Писателката преподава английски език в колежа "Смит" в Масачузетс. Освен това се изявява като режисьор и е дзен будистки свещеник.

Отличеният й роман е вдъхновен в известна степен и от будистката философия.

Рут Озеки беше сред финалистите за наградата "Букър" през 2013 г. с романа си „Създания от време".

Женската литературна награда е учредена през 1996 г. За нея могат да кандидатстват англоезични авторки от цял свят. Предишното й име беше "Ориндж". Бронзовата й статуетка "Беси" е съпътствана от чек за 30 000 британски лири (35 000 щатски долара). Печелили са я Ан Патчет, Мерилин Робинсън, Али Смит, Чимаманда Нгози Адичи, Зейди Смит.