0

„Златен Езоп“ получи художникът на „Телеграф“ Ивайло Цветков за своята карикатура на 25-ото юбилейно Габровско бианале. Голямата награда му бе връчена от международно жури в състав: Ан Дерен, Алла Георгиева, Антониу Антунеш, Нилс Бо Бойесен и Райма Супрани. Наградата за карикатура беше присъдена на Олекси Кустовски от Украйна за карикатурата Сеяч. Сред официалните лица на церемонията бяха кметът на Габрово Таня Христова, Н. Пр. г-н Йес Брогорд Нилсен - посланик на Кралство Дания, министърът на културата Атанас Атанасов, Ивона Якушко-Дудка, съветник в посолството на Република Полша и директор на Полския институт, Аурелиа Домницеану - министър съветник в посолството на Република Румъния. 

Камъни

В раздел „Съвременно изкуство“ жури в състав Даяна Кембъл Бетанкур, Лука Ло Пинто и Юнг Ма избра да отличи с Голямата награда „Златен Езоп“ в раздел Съвременно изкуство Дария Пугачова–Даша и Жанар Берекетова от Украйна и Русия за видеопърформънса „Камъни“. Те взимат камъни от едната страна на релсите, разменят си ги и преминават от другата страна. С това безкрайно действие без начало и край камъните всеки път потеглят за някъде и се връщат на мястото, откъдето са взети. 

Пишман

Наградата на град Габрово за обещаващ млад автор отиде при Денис Шантар от Украйна за инсталацията „Пишман славянин“. Работата е част е от поредицата “Знамена и други разкази”. Израснал като украински емигрант в Швейцария, авторът се гордее със славянския си произход. Разочарован от ограничените познания на Запада за Източна Европа, той се заема да го образова – в лицето на приятели, учители и случайни хора, които среща на партита, като разказва за духа на Източна Европа и обвинява Запада за всичките й нещастия. Въпреки че прекарва по-голямата част от детството си в Швейцария, Денис отказва да се нарича швейцарец. Той иска да е славянин, да пие водка и да обсъжда комунизма.

Връзки

С почетно споменаване беше отличена Елинор Аурора Осгор от Норвегия за анимационния филм „Пропуснати връзки“. Осгор предава некомфортни реалности чрез опростения дигитален език на анимационния филм. Примамва зрителя в един абсурден свят, който се занимава с нови форми на детството и младостта и пита какво означава да израснеш в наши дни. Чрез присвояване на естетиката на “ниската” култура “Пропуснати връзки” ни води из една кафкианска, игрова вселена, мотивирана от детския инстинкт за бягство.

Лауреатите на биеналето.

 Лауреатите на биеналето.
Росица Пенчева