0

Е дни от най-обичаните хора от екипа на култовата кримка на БНТ „Под прикритие“ се събраха на Свети Влас.

Мариан Вълев, изиграл Куката в лентата, и Михаил Билалов-Джаро отново си дадоха среща на Марината, но този път ги събра дебютното издание на фестивала.

Начало

Там бяха още Димитър Гочев и сценаристката Ваня Николова, които също са част от екипа на „Под прикритие“. Към звездната банда се присъедини и Лилия Маравиля. Кинофорумът беше открит от актьора Мариан Вълев, председател на селекционната комисия, и от кинокритика Деян Статулов, председател на журито.

„Киното сближава, прави ни съпричастни, създава общност. Всяко едно такова събитие дава стимул, особено на творците да продължат да творят. Независимо дали става въпрос за екшън, драма, комедия. Важното е да се чувстваме като общност и заедно да съпреживяваме“, заяви Деян Статулов. "Киното преди всичко е любов, приятелство, взаимна подкрепа, контакт между автори и зрители“, допълни Мариан Вълев.

Хит

Мегахитът „Джурасик свят: Господство“ под режисурата на Колин Тревъроу откри първата вечер, а снощи зрителите се насладиха на най-чаканото продължение на „Топ Гън: Маверик“. В топ 5 влизат още „Доктор Стрейндж в мултивселената на лудостта“, „Дюн“, „Смъртта може да почака“, „Обир по джентълменски“ и др. Сред селекцията от филми се откроява и едно българско заглавие – „Жълт олеандър“ на режисьора Лъчезар Аврамов. Днес във Влас пристига легендарният холивудски режисьор Мартин Кембъл - носител на шест награди BAFTA. В рамките на фестивала той ще връчи наградата Danny Lerner Award на екип от наши млади кинотворци като част от програмата за професионално обучение FilmForge на Ню Бояна Филм Студиос. До 30 юни 2022 г. всички желаещи да участват в конкурса подаваха свой кратък сценарий за филм, не по-дълъг от 5 страници, който ще бъде оценен от професионално жури на Ню Бояна Филм Студиос. Големият победител ще бъде обявен на церемонията по награждаване на 2 юли. Той ще получи чек за 50 хил. евро и възможността да заснеме своя сценарий с безвъзмездното участие на професионален киноекип.