0

А мериканската Академия за кинематографично изкуство и наука започна дисциплинарна проверка срещу актьора Уил Смит за това, че удари шамар на комика Крис Рок по време на церемонията за раздаването на наградите "Оскар" в неделя, гладси съобщение, разпространено от организацията.

"Управителният съвет започна дисциплинарно производство срещу Смит заради нарушаване на кодекса за поведение", се казва в изявлението. В него се подчертава, че актьорът е осъществил "неподходящ физически контакт, държал се е обидно и заплашително, а също така е нарушил основните принципи на Академията".

Организацията лично поднесе извинения на Крис Рок и на публиката.

От съобщението става ясно, че след инцидента Уил Смит е бил помолен да напусне залата на "Dolby Theatre", където се проведе церемонията, "но той отказа" да го направи.

Управителният съвет на американската Академия за кинематографично изкуство и наука ще се събере на заседание на 18 април, за да обсъди действията си срещу Уил Смит. Членството му във филмовата организация може да бъде замразено или отнето, а също да бъдат наложени и други санкции на актьора.

Според правилата на Академията, холивудската знаменитост има възможност да даде писмени обяснения преди да бъдат предприети дисциплинарни действия. Негов представител отказа коментар на запитване.

По време на церемонията за връчването на наградите Смит удари шамар на Рок на живо по телевизията, след като комикът си позволи от сцената да се пошегува с болестта на съпругата на актьора Джейда Пинкет Смит. По-малко от час след инцидента той получи статуетката за най-добър актьор за ролята си във филма "Методът Уилямс".

Уил Смит се извини на Крис Рок, на Академията и на зрителите за поведението си, определяйки го като "недопустимо и непростимо".

По време на комедийно шоу в Бостън снощи Крис Рок за първи път публично коментира инцидента, предава БТА. Той заяви, че още обмисля случилото се и по-късно ще говори за това.

"Ще е сериозно. Ще бъде смешно, но точно сега ще разкажа някои вицове", каза той пред пълната зала.