0

- Здравей, Дара. Вече сте част от семейството на "Вирджиния рекърдс", как се стигна до тази стъпка?
- Здравей и на теб. Минахме през няколко различни стъпки, за да стигнем до съвместната ни работа. Първата беше Sofia Songwriting Camp през есента на 2021 г., когато Саня Армутлиева ми се обади и ме покани да участвам малко след като тайно си бях мечтала да бъда един от артистите на творческия лагер. По-рано със Саня имахме няколко случайни срещи, на които тя ми сподели, че съм й направила добро впечатление и така започна нашето бягане напред, както обичам да го наричам.
- Като млад изпълнител, който дълго време се самопродуцираше, по-сигурна и уверена ли се чувствате в момента с подкрепата на голяма звукозаписна компания?


- Със сигурност се чувствам по-уверена, по-силна дори. Не съм си представяла какво би могло да бъде да имаш толкова голям екип зад гърба си. Усещането, че още някой инвестира цялата си енергия и любов в сбъдването и успеха на моята мечта, е все още ново, различно, но специално и го оценявам много.
- Последната ви песен "Бягам" се превърна в хит за отрицателно време. Как се роди идеята за нея?
- (Смее се) Припевът на “Бягам” се роди, когато се събрахме да пишем заедно с Прея и Денис Попстоев. Няколко месеца по-късно приключих дългогодишна връзка и написах двата куплета на един дъх. Още на следващия ден записах песента при Денис и сега “Бягам” живее своя живот във времето и пространството.
- По-лесно ли е да сте част от процеса по създаването на собственото ви парче - от първата до последната стъпка?
- Не знам дали е по-лесно, нямам база за сравнение, защото аз винаги съм била част от креативния процес, когато става въпрос за музиката ми. Обичам да пиша, обичам всяка стъпка по пътя. Живея с любов към това, което правя, и ще търся вдъхновението винаги, както се надявам и то да ме намира.
- От какво искате да избягате?
- Не бягам от нещо, бягам към свободата и към по-добро “аз”. Това е постоянен процес.
- Като млад изпълнител как виждате развитието на музиката у нас и на изкуството като цяло?
- Надявам се да има все повече места за изява на младите изпълнители в българската поп музика, да сме смели в творчеството си, да заразяваме все повече хора, които да ни откриват чрез нея, и вярвам, че има място за нас на световната сцена.
- На 27 юли ви предстои концерт в известно столично заведение. Разкажете ни малко повече за събитието.
- Вълнувам се, че именно с Алма е първият ми концерт на тази сцена. С нея сме на една и съща възраст и започнахме да вървим по пътя на музиката долу-горе по едно и също време. Много харесвам творчеството й и нея самата. Нямам търпение за 27 юли.  Ще се кача на сцената с Пламен Денчев (клавишни) и Алекс Христов (китара), с които заедно ще изпълним нови концертни версии на авторските ми парчета, както и кавъри на няколко любими мои песни. Вълнувам се да се срещна с публиката по този начин. С Алма също така сме подготвили и една изненада, така че – елате!
- Кое е най-трудното по пътя на успеха?
- Да успееш да се запазиш смирен и с чисти намерения към това, което правиш. Да не позволиш да се загубиш.
- Успяхте ли да сбъднете детската си мечта? Щастливо момиче ли сте?
- Да, сбъднала съм една немалка част от детските си мечти. Естествено, има още много, а пък и порасналото ми аз също мечтае, така че - предстои дълъг път. Щастлива съм, да. Даже много.
- Какво не знаят хората за вас?
- Не мога да отговоря от тяхно име, но предполагам, че с времето взаимно ще се откриваме с още много хора.
- Имате ли си специален ритуал, преди да излезете на сцената?
- Да, имам специален ритуал, който е свързан с фокусирането, дишането и енергийния ми обмен с публиката.
- Как ще прекарате лятото?
- Основно се надявам да го прекарам на сцената, не съм планирала почивка.
- Неведнъж сте казвала, че най-голямата ви муза е любовта. Влюбена ли сте в момента и имате ли човек до себе си?
- Винаги съм влюбена. В различни неща - животът и музиката са основните.
- Какво да очакваме оттук нататък от Дара Екимова?
- Още музика и още повече да разкрия себе си в същността си на артист. Вълнувам се за всичко, което предстои.
- Какво обичате да правите през свободното си време?
- В свободното си време се опитвам да се срещам с близките ми любими хора, да си говоря с тях, да се разхождаме някъде по столичните улички в късните часове на деня. Обичам и да си седя вкъщи, това е безопасното ми място, затварям се в стаята си и чета различни книги, гледам филми, мисля си, пиша. През останалото време, когато не съм по участия, срещи, репетиции и в студиото - тренирам, също както съм споменавала и преди - ходя на сесии при психолог. Общо взето, гледам да се грижа за ума и тялото си в свободното си време. Честно казано, не усещам работата като несвободно време, защото истински обичам и се вълнувам да правя всичко това, което правя. Определено смятам, че съм късметлийка в това отношение и съм много благодарна.
- Как сте с домакинските задължения, умеете ли да готвите и какво?
- Трябва да си призная, че не го правя често. Когато се захвана с някоя рецепта обаче, мисля, че ми се получава добре. Скоро дори участвах в едно от готварските предавания у нас и изненадващо за мен - спечелих. Явно трябва да влизам в кухнята по-често. За едно съм сигурна, браунито ми се получава доста приятно.
- Обичате ли да пътувате, ако да, къде?
- Покрай участията успявам да пътувам до различни места из България, за което съм щастлива, защото иначе не знам кога ще намеря време да пътувам. Иска ми се да съчетавам пътуването по света например с концерти на любими изпълнители. Ако трябва да призная, трудно се адаптирам към непознати пространства и не мога да кажа, че много обичам да пътувам, но ако съм с добра компания, тогава ми харесва да откривам нови неща от света. 
- Вярвате ли в голямата любов?
- Не вярвам във формулировката на това понятие, но вярвам в силното усещане и ярката открояваща се среща с определен човек. Смятам, че за любовта е необходима работа, постоянство и взаимност. Това се случва рядко, но за първо място според мен, за да обичаш силно друг човек и да бъдеш обичан силно - трябва да си се заобичал ти самият. Заедно с всичките ти рани, страхове и много лица.

Това е тя:

-Родена е на 25 юни 2002 г. в София 
-Нейни родители са PR експертът Ива Екимова и Димитър Екимов, фронтмен на група „Сленг“ 
-Към музиката я насочва бившият вокалист на  D2 – Дичо
-Учи солфеж, пиано и народни танци в частното „Българско школо“, а като тийнейджърка– в 125 СОУ „Проф. Боян Пенев“ с изучаване на чужди езици 
-През 2015 г. участва на националната селекция за детската „Евровизия“, но не се класира
-През 2020 г. участва в музикалното предаване на NOVA „Маскираният певец“ като гост-участник в ролята на Принцесата, a година по-късно отново участва като редовен участник в ролята на Порцеланът