0

- Роксана, направихте кавър на вечната ромска песен „Джелем, джелем”, какво провокира реализацията на проекта?

- Това е дълга история, която често разказвам на шега. Когато Кирил Здравков ме покани, не му повярвах, стори ми се много невероятно. Попитаха ме дали познавам този и този – все големи имена, известни диджеи и аранжори. А аз не познавах никого. Чудех се кой сега ми се обажда, какви са тези проекти, каква е тази песен на световно ниво. Малко иронично гледах на нещата, докато не се срещнахме. Случи се, след като бях коронясана с титлата „Кралица на ромите“. Искаха като лице, представляващо ромския етнос, да изпея „Джелем, джелем“ и да бъда показана едва ли не на целия свят. Звучеше гръмко за човек като мен – здраво стъпил на земята. На по-късен етап определиха дати за записи, срещи... Истината е, че се случиха и едни от най-хубавите ми запознанства. Изпях песента по много странен за мен самата начин. Не знаех кой ще я обработи, както и това, че ще се завърти по MTV. И в момента се вълнувам, защото не вярвах, че това може да ми се случи.

- Песента се лансира в световен мащаб, какво я отличава и кои са посланията в нея?

- Ще вметна, че работата с Кирил беше мечта за мен. Искам да кажа, че момичето, което се е пренесло от махалата в светския живот, може би е било по-щастливо. И че хората са еднакви в целия свят. Еднакво мислим, еднакво разсъждаваме, сърцето ни бие по един и същ начин. Не трябва да има злоба, не трябва да има недобронамерени хора. Не бива да има хора, които да ни разделят по етнос, религия, ориентация. А трябва да се приемаме такива, каквито сме, защото не знаеш кой човек в даден момент ще ти подаде ръка.

- Лесно ли се сработи с останалата част от екипа на „Джелем, джелем“?

- Като цяло да. Кирил е един изключително възпитан човек и много добронамерен. И хората около него са такива, приеха ме сърдечно.

- Какви бяха отзивите?

- И добри, и лоши. Както всеки път. Но аз смело мога да кажа, че това е песен, която не е направена за България, защото българинът трудно разбира какво точно си искал да му поднесеш. Той се затваря в някакви негови рамки и иска да чуе Роксана или с тежката балада, или с бурния кючек, който да го развесели. И сега смело мога да кажа, че този проект е на световно ниво. Имаше коментари от Турция, Сърбия, Америка. Одобрение и коментар получих и от Черил Портър – тя е учител на световно ниво, една от най-добрите певици, която се занимава с обучението на много деца.

- Ако пожънеш успех, би ли се замислила за кариера зад граница?

- Получих статистиката да видя къде съм и това много ме учуди. Великобритания, Турция, Норвегия, Америка... Това няма как да не ме радва. Преди няколко дни ми се обадиха с окончателно становище от MTV – от 17 януари се завъртаме. Няма друга поп-фолк изпълнителка по MTV. За мен това е гордост, за мен това е престиж.

- Работите по следващ проект, какъв ще бъде той?

- Предстои да излезе много тежка балада, наистина много тъжна песен. Изпята с много любов. Мога да кажа, че в студиото се разплаках. Това не е присъщо за мен. Силно се надявам да го харесат. След това ще излезе една песен, която аз лично съм написала. В един много труден за мен период. Предстоят много неща да излязат. Надявам се хората да ги оценяват, защото в България това винаги ме е вбесявало – как народът не оценява труда, който си положил. Студа, който сме изтърпели на „Джелем, джелем“. Това малко момиченце как изкара 12 часа на снимачната площадка. В един момент излиза песента и те просто са го решили и отдолу написали „боза“. Тези неща ме натъжават. Но не на всеки можеш да се харесаш. И за всеки има място под слънцето.

- А каква е песента, която сте написала?

- Това е нещо, което ще докосне голямо, малко, старо, младо, богати и бедни. Това е песен, която показва как се чувстваш, когато си на дъното и как се чувстваш, когато си горе, когато се предадеш от най-близкия си човек и когато единствената упора, която имаш, е семейството ти.

- Освен на звездна кариера се радвате на здраво и сплотено семейство. Каква е рецептата за щастлив живот?

- За това ме питат и мои колеги. Според мен ни крепи любовта, крепи ни това, че имаме прекрасно дете, вървим ръка за ръка. Успяхме да овладеем тази криза, която имахме в началото. Аз никога не съм крила, че мъжът ми е по-малък с почти седем години от мен. И беше трудно от едно момче, което е живяло суперобикновено, гледало е звездите от другата страна, и изведнъж се впускаш в този живот с всичка сила и трябва да се съобразяваш с всичко. Това ми беше трудно с него. Мъжът ми е останал полусирак на 12-годишна възраст, научен да се справя с трудностите, отгледан от майка си, подкрепян от приятели. Той има един пословичен инат в него, който винаги ме е дразнел, но успяваме да достигнем до това, до което трябва. Аз като една истинска зодия Везни и съм човек, който търси винаги баланс.

- Грижите се за две деца, кои са най-важните уроци, които искате непременно да им предадете?

- Опитвам се да предам на децата си добротата, която нося, честността. Не обичам лъжата, не обичам лицемерието. Опитвам се да им предам това, че ако ние живеем чисто и честно, ще ни се случват нещата. Сашко ни е на четири годинки и смело мога да кажа, че той е едно изключително възпитано дете. И единственото, което сме му повтаряли непрекъснато и аз, и семейството, е, че трябва да бъде честен.

- Какво дете е, от какво се интересува?

- Сашко е много умно дете. Лекарката, която идва да го преглежда, казва – аз не съм виждала такова дете. Той не говори нещата по детски. За мен това е даденост. Има някаква невероятна дарба от Бога. И ако така продължава занапред, аз мисля, че ще стане голям човек. С какво точно ще се занимава не знам, защото ръка за ръка върви полицай с музикант. Но десет пъти казва, че ще бъде полицай, а само три-четири пъти – музикант. Дядо му е бил полицай, дали ще го наследи не знам. Само знам, че ще бъде дете, с което да се гордеем. Това, което на мен не ми харесва, е, че е страшно емоционален. Всичко може да го разплаче. Ако ме види тъжна, на секундата се е разплакал.

- Разкажете ни за големия ви син Даниел.

- Както винаги съм се шегувала – единият е на бира, другият на мляко. Догодина март месец става на 20 г. Дидко ми е изключително скромно дете. Пое в живота си. Започна да прави песни. Направих му собствено музикално студио, където работи. Той е много влюбен в момента. Има прекрасна девойка до него. Мога да определя като първата му любов в живота. Казва се Мелани и е на 17 години. Мисля, че двамата са като приказката - търкулнало се гърнето, намерило си похлупака.

- Между вас има силна връзка, всичко ли си споделяте?

- Това е още от малък. Той си споделя абсолютно всичко с мен. Ние пътуваме по участия. Работим заедно, забавляваме се заедно, изкарваме парите си заедно. Но съвети съм му давала. С Мелани примерно да не е избухлив, да не е ревнив, да не губи любимия си човек само заради това, че е решила да сложи къса пола. Защото животът на човек не принадлежи на никого. Най-съкровеното нещо, което може да запази човек, е свободата. Не можеш да се налагаш на някого и той да бъде твоя собственост. И смело мога да кажа, че ме е слушал за много неща и ги е довеждал докрай. Споделял е с мен много тайни неща.

- Предстоят едни от най-хубавите празници. Имате ли някакъв план?

- На Бъдни вечер съм си вкъщи, не работя. Поканили сме приятели на гости. Свекърва ми е човекът, който ще се погрижи за нашата софра. Аз със сигурност ще й помагам. Ще бъде традиционно. Ще чакаме Дядо Коледа. Обяснено му е на Александър, че даже и тези подаръци не се получават даром. Трябва да ги е заслужил през годината, за да дойде Дядо Коледа вкъщи. Чакам и баща ми да се присъедини. Ще бъде една прекрасна семейна вечер. Много обичам тези празници. На Нова година сто процента ще работя. Следващият голям празник, който много обичам, е Великден. Това са празниците, които обожавам. Ще бъде емоционално, семейно, ще се повеселим, ще си поплачем, ще си дадем равносметка как е минала годината. Ще си простим един друг, ако някой е обидил другия.

- Каква е равносметката?

- В чисто музикален план за мен беше много силна година. Два хита с много работа, с много емоции, с много запознанства, с много сълзи, с много напрежение. От всичко по много имаше тази година. За следващата на първо място си пожелавам здраве за семейството. Минахме през сериозни етапи с корона вируса. Може би човекът, който най-сериозно го изкара вкъщи, е мъжът ми. Бяхме много уплашени. Така че пожелавам здраве на всички. Пари се изкарват. Има една стара приказка – пари ще има, нас няма да ни има. Затова си пожелавам за сме здрави, да сме сплотени, да си прощаваме, защото ние сме живи хора и всички грешим. Да минава всичко с усмивка и да вървят децата ми нагоре. Това искам. Силно се надявам да бъде успешна 2022 г. за всички ни, да целуне Господ цялата земя и всичко, свързано с COVID-19 да приключи.

Това е тя:

Родена е на 4 октомври 1985 г. в Кнежа

Дебютира на сцената през 2011 г. с песента „Две сълзи“

Част е от музикална компания „Пайнер“

Семейна е, има две деца