0

Pink Floyd пуснаха песента Hey, Hey, Rise up! в подкрепа на Украйна с вокала Андрий Хлевнюк от „Бумбокс“

Дейвид Гилмор, китаристът и вокалист на Pink Floyd, споделя, че се е вдъхновил от видеото на Хлевнюк, в което той, облечен в униформа на боец от териториалната отбрана, стои до катедралата "Света София" в Киев и пее украинска народна песен.

Вокалите на Хлевнюк са наложени върху музика, композирана от Гилмор. Песента е записана с барабаниста Ник Мейсън. Във видеото той свири на барабани, украсени с рисунките на украинската художничка Мария Примаченко.

Парчето веднага бе блокирано за територията на Русия.

В същото време стана известно, че трипхоп легендите Portishead ще участват в концерт в подкрепа на Украйна. Това ще бъде първото публично изпълнение на групата от седем години насам.

Portishead ще бъдат сред изпълнителите на благотворителен концерт в Бристол на 2 май. 1200 билета за концерта, който ще се състои в родния град на групата, ще бъдат разиграни на томбола. Всеки, който се включи в томболата, ще получи достъп до шоуто на живо Приходите от продажбата на билети ще бъдат предоставени на благотворителната организация War Child.

В свое изявление групата Portishead заяви: "Много сме щастливи, че можем да подкрепим народа на Украйна, като изпълним няколко песни на това събитие."