0

П оследният такъв случай идва от Враца, където местни организатори на конкурси за красота си присвоиха световната марка „Плейбой“. И така се роди първият не само у нас, но и по света конкурс „Мис Плейбой“. Безцеремонното посегателство върху интелектуалната собственост станало навръх Великден. Ментето било организирано в казино във Враца, където за забава на клиентите десетина момичета, маскирани като великденски зайчета, дефилирали на импровизирана сцена между машинките за игра. Жури в ограничен състав с председател миската с най-много титли у нас Инес Петрова гласуваше между туровете. От 8 участнички на финала с ленти „Мис Плейбой Враца“ били наградени 4 от тях, а една получи и голямата награда и корона и стана първата носителка на тази титла у нас. Всичко би изглеждало почти наред, ако събитието не носеше името на едно от най-известните в света еротични печатни издания - „Плейбой“.

Екип на “Телеграф” се свърза с представители на собствениците, които държат патента на световната марка в България, за да изясни дали те са отдали правата за ползването и на някого във Враца. “Никой не се е свързвал с нас, за да ни иска разрешение, нито дори само да ни информира за намерението си да организира подобно събитие”, коментира пред екипа ни Борислав Гълъбов. „Марката “Плейбой” е със световен лиценз, легитимирана и от патентно ведомство у нас, което ще рече, че няма как някой да посегне на нея просто така, когато си поиска”, каза още един от организаторите на „Плеймейт“ у нас.

“В тази връзка това е абсолютно нелегитимен конкурс”, добави още той. Печатното издание на българския „Плейбой“ спря да излиза след повече от 18 години на родния пазар. Най-вероятната причина за края му е финансовата криза, както и смъртта на Христо Сираков, който бе двигател на марката, както и на производния от нея конкурс “Мис Плеймейт”. Финалното представление на плеймейтките бе организирано в памет на Сираков в края на 2020 г. Тогава за победителка бе избрана Ева Славова, която е и последната носителка на тази титла. Пред „Телеграф“ Гълъбов сподели, че никога не е имало конкурс „Мис Плейбой“, единственият такъв е с името „Плеймейт“, но въпреки това може да се говори за злоупотреба с интелектуална собственост.

Многократно през годините мераклии се опитваха да си присвоят и скандалния конкурс „Мис Силикон“. Още година след появата му небезизвестният Димитър Маринов - Митьо Пищова се оглежда в марката. „Наглостта му стигна дотам, че той дори си беше пуснал документи за регистрацията на марка „Мис Силикон – България“, мисля, беше в патентно ведомство.

Въпреки че при първоначална проверка там веднага се вижда, че марката „Мис Силикон“ вече е регистрирана“ разказа пред „Телеграф“ Мариана Маринова, собственик на марката. „Спомням си, че видях някакъв банер рекламен на конкурс за Мис Силикон или някой ми го изпрати и аз се изненадах, защото не бях обявила кастинг. Започнах свое собствено проучване кой може да е и така не след дълго разбрах, че организатор е г-н Маринов.

Разбира се, че му се обадих, но той ми каза: „Какво пък толкова, ти си правиш „Мис Силикон“, а аз „Мис Силикон – България“. Вашите читатели сигурно ще си кажат, че това не е голяма работа, но аз искам да обясня, че това е голяма работа, особено когато става дума за работа с жени, и то красиви. Оттук биха могли да следват много спекулации, измами и дори да произлязат престъпления. И аз като собственик на тази марка трябваше да се защитя, което в България се оказа сложно“, спомня си Маринова. След няколко дела и разправии Мариана успява да спаси марката си от регистрация, а подобен конкурс не е организиран.

Малко по-късно клуб в Студенсткия град обявява кастинг отново за „Мис Силикон“. Заведението решава да се възползва от славата на конкурса и да събере малко по-голяма аудитория. Следват отново разправии. Същото се повтаря и с няколко заведения в по-малки градове. „В крайна сметка така и никой не успя да направи никога паралелен конкурс като „Мис Силикон“, но това е само защото аз винаги съм следила и за марката, и за организацията, но иначе от никой друг не си защитен“, сподели Мариана.

Още един конкурс, който привличаше като мед през годините, беше „Мисис България“. През 2003 г. Яненка Люцканова се самопровъзгласява за носителка на титлата „Мисис България“. Година по-късно се обявява и за организатор на конкурса. Пуска информация за предстоящ кастинг и започва с подготовката му. По това време Меги Савова вече е организирала „Мисис България“ в рамките на телевизионно предаване и разбира с изненада от реклами за предстоящия конкурс.

Като собственик и лицензиант на марката „Мисис България“ агенция „Феймъс“ в лицето на Меги Савова изпраща до медиите отворено писмо, че е единственият законен  собственик на марките "Мисис България", "Мисис България-Глоуб", "Мисис България-Свят", "Мисис България-Вселена", "Мисис България-Галактика", "Мис България" и т. н. за територията на страната и е организирала конкурса години преди 2004, като първият се е състоял в далечната 1991 г. Две години дела костват на Савова да спаси марката си, а организираният от нея конкурс „Мисис България“ да остане единственият национален такъв конкурс.

Около избора на красиви жени, било то омъжени или не, открай време е имало доста дърпания. Правата за организиране на „Мис България“ например принадлежаха на Ирина Папазова, собственик на "Интерсаунд". Именно тя решаваше години наред с кого да проведе съответната надпревара. В годините на прехода например се съюзи с Дарина Павлова и така се оказа, че оставя Жени Калканджиева в малко неудобна позиция.

Тя от своя страна пък направи алтернативен конкурс на „Мис България“, но нейните победителки нямаха право да участват на световен финал. Последваха няколко години, в които България се сдобиваше с две паралелни носителки на титлата и короната на Мис България.  Година по-късно страните се разбраха и "Мис България" остана  един, а победителката представя страната на "Мис Свят", докато не се появи нов казус.

В сравнително съвременни времена лицензиантът на конкурса „Мис Свят“ и „Мис Вселена“ за България Страхил Гановски реши да излъчва своя собствена представителка с титлата „Мис България - Свят и Вселена“ и така де факто отново се сдобихме с няколко паралелни носителки на тази титла. Страхил Гановски е първият организатор на конкурс за красавици у нас - "Мис Родина" през 1988 г., когато победителка става Соня Васи. В момента той държи лицензите за "Мис Свят" и още девет световни конкурса.