0

К омпозиторът Доно Цветков, който на 14 юни отпразнува рождения си ден, дели една картина с примата на естрадата Лили Иванова. Това разкри пред „Телеграф“ самият той. Историята е от столицата на Украйна, която заради войната двамата никога повече няма да видят същата.

„Този акварел на Андреевската църква ми е скъп спомен от Киев, отпреди 20-ина години и част от диптих, който си поделихме с голямата Лили Иванова. Тя купи другата част - подарък за свои приятели, и още една картина, по време на една разходка, на която я придружих по ул. „Хрещатик” на фестивала „Славянски базар” в Киев, 2000 г. Тогава няколко жени, които нижеха гривни от мъниста, с удивление познаха Лили и ни помолиха да се върнем след минути и те й подариха гривна, на която бяха изписали LILI-LOVE! Тези украински жени бяха изключително радостни да видят „на живо” обичаната от тях Лили Иванова, а аз щастлив да съм българин в Украйна и да видя колко голямо може да е едно име върху гривна от мъниста“, разказва Доно Цветков.

На въпросния фестивал били с Георги Христов, покойната продуцентка Яна Янчева, Мая Райкова от БНР, директорът тогава на телевизия 7 дни проф. д-р Петко Тодоров, продуцентката Анжелина Георгиева от „Жокер медия”. Ставайки дума за поп краля, композиторът си спомни и за гостуването в Прага на фестивала „Юнивърс талант“. „Той спечели първа награда за България в песенния конкурс. Дори се появихме и на корицата на английско списание! А няколко месеца преди това се бяхме завърнали от Валета с голямата награда на „Канцонета Малта”. Да представяш България с талант и професионал като Георги Христов си е чест и привилегия! На журито през 2000 г. не ни беше леко при толкова много доказани изпълнители и автори. Благодаря на моя приятел Людек, че го имаше този прекрасен фест, останал в спомени“, сподели още продуцентът и мениджър на най-големите имена в българската музика.

Тези спомени той ще включи в книга, която подготвя за музикалните си пътешествия. „Радости от успехи, а понякога и разочарования като музикален продуцент, мениджър на български участия, представител на FIDOF или жури в професионални международни конкурси и фестивали по света от началото на 90-те, допреди да се нароят тв форматите“, уточнява варненецът.

21 милиона пеят детските му хитове

В последните години Доно Цветков се прочу най-вече с детските си песни, които се превърнаха в истински хитове. Безспорно най-ярко сред тях блести „Ало, слънчице“, която дори бе открадната в китайска играчка. „Днес открих, че и това поредно любителско клипче на първата версия на песента ни „Ало, слънчице“ наскоро е преминалo 19 000 000 гледания в YouTube. Първото - оригиналното клипче, е с над 21 000 000, а има и толкова много други любителски записи. И песента ни "Роклята на мама" вече е с над 21 000 000 (двадесет и един милиона) гледания в YouTube", като че ли в унисон с предстоящия нов сезон на детското шлагерно студио „Да“. Радвам се, че децата продължават да я харесват и с това скромно клипче от видеоалбума "Ало, слънчице", доволен е авторът. Доста от песните му дори са публикувани в учебниците по музика. Последно там влезе коледната му песен, изпълнена от Орлин Павлов – в учебника по пеене за 3-ти клас на издателство „Анубис“.

Написа последната песен на Татяна Лолова

Доно Цветков е автор на последната песен, записана от великата ни актриса Татяна Лолова. Тя се нарича „Любовта“ и е в дует с естрадния гуру Орлин Горанов. „Благодаря на продуцента Игор Марковски за подкрепата и идеята за дуета с Орлин. Не успях да се чуя с Лолова, когато записваше песента ни, а много исках да го направя, слушайки моменти от продукцията... мислех, че ще има време... Остана тази песен“, сподели композиторът. Миналото лято той събра в обща песен два известни дуета – Даниела и Юлия от „Мания“ с Благовест и Светослав Аргирови, като тя се превърна в „Подарък“ за родните меломани. През май „Мания“ заснеха най-новата детска песен на Доно Цветков „Кокиче“, изпълнена съвместно с възпитаниците му от детско шлагерно студио „Да“.