0

Е страдната прима Лили Иванова е изпреварила по-младите си колеги от дует „Ритон“ за новия летен театър в Стара Загора, научи „Телеграф“.

Двойката първоначално планирала концерт и в града под липите като част от юбилейното си турне. Той е трябвало да бъде в обновения летен театър в парк „Митрополит Методий Кусев“, но се оказало, че датата в началото на август била вече резервирана за примата на родната естрада Лили Иванова.

Опера

Турнето на „Ритон“, което стартира от 24 май, е по повод 45 години на професионалната сцена и 10 години собствен бенд, става ясно от официалната фенстраница на изпълнителите. Първата спирка след продължилата две години заради пандемията пауза е в Шумен, следват Ямбол, Варна, Пловдив и Русе, а финалът ще бъде на 3 ноември в зала 1 на НДК. От семейния тандем припомнят, че през 2019-а турът им беше в обратен ред, тогава те представиха две нови песни: “Твоята жена“ и „Цял живот танго“ с фрагменти от операта на Жорж Бизе „Кармен“. На сцената Катя и Здравко ще бъдат с вокалистките си „Ангелите на Ритон“, междувременно вървят и записи за изцяло нов албум отново само с български песни.

Идея

Съвсем наскоро Здравко Желязков се обяви публично за минимум 50 процента българска музика по БНР и БНТ с аргумента, че медиите се издържат с данъците на българите. Мнението му срещна подкрепата на стотици почитатели, а Галина Ташева от Добрич написа: “Нямаме нищо против чуждите изпълнители и техните песни, но и ние си имаме толкова талантливи изпълнители, но никъде не можем да ги чуем. Навремето в събота и неделя за един час можехме да се насладим на български хитове, но и това вече го няма, така че съм с две ръце за хубавата идея“.

Брак

„Ритон“ се появява на бял свят през вече далечната 1977-а, когато току-що бракосъчеталите се студенти от държавната консерватория Екатерина и Здравко запяват заедно и попадат в полезрението на композитора Тончо Русев. Тогава той ги кръщава „Дует 2“ и им изпраща за музикален продуцент и аранжор Иван Кутиков. Скоро след това името е променено заради голямата близост с модната тогава група „Студио В“.