0

Т ри песни от репертоара на Лили Иванова включи в юбилейния си концерт “С мен бъди“ Петя Буюклиева.

С 2-годишно закъснение заради пандемията тя най-после отбеляза 40 г. на сцената с невероятно шоу, за което е използвала техниката и осветлението на Енрике Иглесиас, а излизането й в зала 1 на НДК бе съпроводено от впечатляващи фойерверки.

Изповед

Освен най-популярните си песни певицата, която чупи прозорци с феноменалния си глас, изненада почитателите си с три песни, познати в изпълнение на Лили Иванова. „Наше лято“ на Тончо Русев и Дамян Дамянов е един от големите й шлагери през 70-те, а другите две балади влизат в двойния албум на примата от 1984 г., но остават в сянката на хита „Искам те“. Техен композитор е Рафи Жамакорцян, който от години не се бе появявал на голямата сцена, но тази пролет направи фурор с имитация на Елтън Джон в шоуто на NOVA “Като две капки вода“. Ако „Изповед“ по текст на Петър Москов е известна предимно на ценителите, то „Остани тази нощ“ по стихове на Дамян Дамянов заживя втори живот миналата година чрез кавър версията на Мария Илиева. Тя бе направена като саундтрак за сериала на БНТ „Порталът“, за да илюстрира интригите на музикален конкурс по соцвреме.

Унисон

Петя Буюклиева покани младата си колежка, за да я изпълнят в дует, и разказа, че е пяла тази песен още едва 21-годишна, преди Лили Иванова да я запише. “Рафи Жамакорцян беше направил песента и аз я пеех по нашите концерти с рок група „Унисон“. Тогава бяхме съвсем млади и нямаше как да я запишем - по онова време много трудно се влизаше в радио, за да направиш запис”, сподели певицата. Още в началото на кариерата си тя има неприятен спомен от родния град на примата: „Бях още млада певица и имах концерт в Кубрат. Както си пеех, ме удари много силен ток. Направо ме разтресе. Успях театрално да захвърля микрофона, иначе можех да умра. Слава богу, оцелях“.

Хайдутин

С гайдаря на Валя Балканска - Петър Янев, и неговите синове - Стоян и Христо, Петя Буюклиева изпълни в оригиналната тоналност “Излел е Делю хайдутин”. Песен, която от този момент нататък звездата ще може да изпълнява където и колкото си поиска, защото има личното позволение и благословия от родопската народна певица. Специално за концерта в България се прибра синът на музикалното семейство – Тони Георгиев, който въпреки че учи химия в Швейцария, има записани вече два албума. В зала 1 на НДК той изпълни няколко свои композиции и изпя две парчета с майка си. Най-развълнувана от изпълненията му в публиката бе съпругата му - албанката Еги, с която вдигнаха приказна сватба миналото лято.

Разплака НДК с балада на Кирил Икономов

Петя изпя и една от най-прочувствените балади на големия композитор Кирил Икономов - "На мама", посветена не само на нейната непрежалима майка, но и на всички майки, които вече закрилят децата си Отгоре. Майката на певицата си отиде много нелепо от този свят преди години, когато е блъсната от 17-годишна неопитна шофьорка, докато отивала от дома си към кварталния магазин, за да купи продукти за любимите курабийки. Заради това и всеки път, когато Петя Буюклиева изпълнява тази песен, емоцията й става неистово силна. Вълнението й и този път бе толкова голямо, че предизвика сълзи - и в нейните, и в очите на много от присъстващите в залата. С типичната си естествена артистичност обаче певицата излезе от пределите на тъгата, за да продължи вихрения купон и буквално омагьоса присъстващите с глас и артистичност от сцената, правейки ги съпричастни с най-върховите и най-емоционалните моменти от досегашната си шеметна кариера.