0

П оетесата и режисьор Рене Карабаш е открила уникални артефакти на битака в Брусарци – медальона на Буда, статуетка на богомилите и средновековна монета.

Това се похвали самата тя в социалните мрежи. Преди броени дни посетила битака на Брусарци, а на импровизираното провинциално тържище се оказала реликва, която Рене искала от дълго време.

От две години Карабаш търсила начин да се сдобие с безценната за нея вещ, изобразяваща ръка, която обаче се предлагала прескъпо в антикварен магазин в Созопол. До късметлийския ден писателката не предполагала, че може да открие предмета на селския пазар в Брусарци. Но там е попаднала още на английска статуетка и изсечена монета.

„Посетих битака в един северен град, за който със сигурност не сте чували, и аз доскоро не бях. Брусарци. Та там днес падна голям пазарлък. Накрая си тръгнах с тези три съкровища. Английска статуетка, която силно ме привлече, предстои да разбера защо, изсечена монета не знам от кой далечен век и понеже продавачът нямаше да ми върне левче ми каза избери си нещо за лев. И по едно време ми метна тази ръчичка и попита “Това?” Не можах да повярвам. По скалата на щастието се ощастливих на 200…! Тръгнах си с тези три чудни предмета, които успях да спазаря само за 4,50 лв. Не ми се мисли колко щях да дам за тях в някоя галерия или антиквариат. Признавам си, добра съм в алъш-вериша“, разказва за брусарското си приключение Рене.

След публикацията й веднага последваха и разяснения каква точно сделка е направила. Оказва се, че монетата е средновековна, а статуетката пък вероятно се е използвала в ритуалите на богомилите. Приятел на писателката разяснява, че ръката е Гуанин Буда медальон.

За Рене годината определено стартира ударно. Освен че вече се радва на успешната си покупка, кипи и в творчески подем. Карабаш работи по новия си роман, пише сценарий за сериал, както и за филм по романа си „Остайница“.

Но не само. Вече организира и следващото издание на Академията по творческо писане „Заешка дупка“ и води писателски уоркшопи. А докато си почива от писане, предпочита да рисува и готви.

Карабаш се радва на завидна популярност, но пък е интроверт и предпочита да бъде сама със себе си и дори се гневи, когато фенове й досаждат без мяра и не уважават личното й пространство. Пише всеки ден, дори да е само по 10-15 минути. Вдъхновява се с молитва или когато е прочела философски или езотеричен текст.

Рене е толкова колоритен образ, че не се притеснява да разкрие как като дете й се е налагало да скубе кокошки и пъдпъдъци, дори е драла агне. Както тя обяснява: „На село животните са за прехрана“.

Стреляла е по врабчета и гълъби. Този селски бит по-късно й помага в творческите проекти. Освен успешен писател, Ирена е и актриса. Носител е на наградите „Златен леопард“ от Локарно, „Сърцето на Сараево“, „Конят на Стокхолм“ и „Златна роза“ за главна женска роля във филма „Безбог“. Там играе медицинска сестра, която продава личните карти на пациенти с деменция на черния пазар.