0

П о време на експериментите на компанията Neuralink на Илон Мъск за имплантиране на чипове в мозъците на маймуни 15 от 23-те участници в тестовете умрели в мъки, съобщи Business Insider, като се позовава на данни от Калифорнийския университет, който е прекратил сътрудничеството си с компанията.

Именно университетът е подал сигнали до Министерството на земеделието на САЩ за девет нарушения на Закона за защита на животните.
Чиповете Neuralink са имплантирани чрез пробиване на дупки в черепите на маймуните.

Един от приматите получава остро възпаление на кожата, причинено от чипа. Другата маймуна е загубила пръстите на ръцете и краката си в резултат на неуточнено нараняване. И двата примата са били приспани. Третото животно започнало да повръща неконтролируемо малко след операцията, а няколко дни по-късно умира.

При аутопсията е установено, че животното е получило мозъчен кръвоизлив.
Neuralink е стартъп на Илон Мъск, който разработва производството на имплантируеми в мозъка чипове. Експериментите с маймуни започват през 2017 г., но чипът е успешно имплантиран в главата на приматите едва през 2019 г. Година по-късно Мъск съобщи, че компанията е успяла да чипира прасе.

Мъск е планирал експерименти с хора за 2022 г. Той уверява, че начинанието ще помогне на хората да се справят с пораженията на главния и гръбначния мозък. Операцията по имплантиране на чиповете ще се извършва със специален робот.