0

П римата на българската естрада Лили Иванова проговаря за големия ни актьор Георги Парцалев в обогатен вариант на биографичната му книга „Хамлет от град Левски“, дело на Георги Тошев.

В изданието намират място и много интервюта на любимия актьор, както и непоказвани негови фотографии. 

Живот

„Парцалев приживе дава много малко интервюта. Едната причина е, че не го канят, защото го определят като неблагонадежден в началото. Когато вече стана много известен и буквално пълни стадиони, започват да искат интервюта, но той отказва. За това свидетелстваха и Стоянка, и Таня Лолова, и Латинка, най-близките му партньорки“, разказва Георги Тошев пред „Телеграф“ и допълва: „В първата книга повече съм се занимавал с фактите. Тя беше написана през историите на негови роднини, близки хора, това бяха фактите, досието му, всички документи, които съществуват в държавния архив. Но много ми липсваше Парцалев да говори в първо лице, единствено число и във втората книга се случи. Това са негови интервюта, които съм прослушвал в Златния фонд на радиото, в телевизията и в Народната библиотека, както и съхранени в народния архив. Тази част, която е като монолог, като личен разказ на Парцалев, извадил съм колко труден е бил животът му, как оцелява и какви са били ценностите му“. 

Място

В това издание място намират разказите и на Лили Иванова. „Те са били много близки, след това отношенията им са били променливи, но тя до ден днешен твърди, че за нея това е най-големият български артист. Той е имал огромна връзка с публиката, но е бил и много самотен.

Самотата прозира и от думите на Лили Иванова за него и това е нещото, което много ги сближава. Тя е усещала и си е давала сметка колко неразбран може да бъде един артист, особено когато той е успешен. Тази самота в изкуството, на което са се посветили, ги е сближавало много - Парцалев и Лили Иванова.

Истината е, че те остават по някакъв начин свързани, дори и с разминаванията на приятелските им отношения през годините“, твърди авторът. 
Първото официално представяне бе в родния му град Левски на рождения ден на актьора. Там Тошев получава и подарък - първото вино с името на Парцалев. В момента се работи по изграждане на негов музей - модерен, интерактивен.