0

К ралица Елизабет II създаде исторически прецедент. По повод 70-годишнината от нейното възкачване на британския трон тя обяви сензационното си решение – Камила да получи титлата кралица консорт. През 2010 г. принц Чарлз за първи път заяви, че неговата любима може да стане кралица, ако той се възкачи на престола. И този миг настъпи по-рано от очакваното.

В британската традиция съпругата на краля по правило носи титлата кралица консорт, която обаче не дава конституционни правомощия.

История

Въпреки тази роля, която по-скоро ще бъде представителна, Камила спечели 50-годишната си битка да бъде призната – като единствената жена, която Чарлз е обичал. „Усещам, че нещо ни свързва“ - тази реплика на Камила преди повече от 50 години слага началото на една от най-скандалните любовни истории в кралския двор. Чарлз и Камила дори и да не са принцът и принцесата от приказките, са мъжът и жената, които показаха как любовта всъщност се случва без „пеперудите“ – в борба, отстояване, воля, разум, за да може накрая да признаят „Обичам те“ без срам и фанфари. Те са като цитадела. Дори кралицата се предаде.

По пътя

Историята на Чарлз и Камила започва в началото на 1970-те на турнир по поло. Вечерта има парти на висшето общество, на което Чарлз се запознава с Камила, която го зашеметява с реплика, станала знаменита в историята им: „Моята прабаба е била любовница на твоя прапрадядо. Усещам, че нещо ни свързва". Има известна вулгарност в думите й, но Камила е умно момиче, с чувство за хумор и магнетизъм. Съчетанието на толкова качества я превръща в диаманта в короната на Чарлз – единственият, който той е държал да притежава. Жена, която може да флиртува с ума си, а не с тялото си, показва класа. Тя е като фойерверк в онази първа среща. Чарлз още по онова време знае, че това ще е жената на живота му, но не прави нищо, за да го покаже, дълго време. Заминава да служи във флота и забравя, че една жена го обича, но е толкова горда и умна, че няма да позволи да бъде употребена и унижена. Кореспонденцията им е страстна, вълнуваща, но не води към онова, което и двамата искат. Въпреки че обича Чарлз, Камила се омъжва за офицера от кралската кавалерия Андрю Паркър-Боулс.

Кръстник

Чарлз е приет като близък приятел на семейството и дори става кръстник на първородното им дете Том. По-късно Камила ражда и дъщеря на Андрю. Принцът от своя страна се жени за едно изплашено и неопитно 19-годишно момиче. Не обича Даяна, но прави така, че да я накара да се влюби в него и да се състезава с Камила за вниманието му. Според биографите на кралската фамилия Чарлз и Камила са най-влюбени един в друг именно когато са женени за други. Явно тайната им разпалвала страстта, но и арогантността на принца. Гневен на себе си, че трябва да поддържа паралелна връзка, той подлага на системно унижение съпругата си. Обществото не знае какво се случва след пищната сватба на Чарлз и Даяна през 1981 година. Видима е само красотата и наивността на принцесата. Те я превръщат в икона. Всички искат да се докоснат до Даяна, боготворят я.

Насилник

През това време принцът е просто в ролята на съпруг на най-известната и обичана жена в света. Не харесва тази роля и намира всякакъв начин да демонстрира на Даяна колко е безпомощна и зависима от него. Готов е обаче да прекара живота си с нея, за да й отмъсти за съдбата си. Бил омерзен от желанието й постоянно да му се харесва. Затова я дразнел с думите: „Малко сме пухкавки тук, а?”, когато слагал ръка на талията й. През цялото това време Чарлз намира утеха при любовта на живота си – Камила. Тя му дава съвети как да се справи със ситуацията, как да приеме Даяна и да се смири. Как тя винаги ще бъде до него и нищо няма да ги раздели. Самата тя е в неизгодна позиция. Андрю Паркър-Боулс сменя любовница след любовница, чувствайки се притиснат от ума и влиянието, което Камила има над него. Тя пък преглъща униженията и прощава заради чувството си за вина. Андрю няма нейната класа, а и според някои биографи е знаел за връзката на съпругата си. Няма как цялата криеница да продължи, при положение че всеки от замесените знае какво се случва. Никой обаче не очаква най-дръзкото и скандално поведение да прояви кралицата на сърцата – Даяна.

Развръзката

През 1992 година излиза биографичната й книга „Даяна. Нейната истинска история от първо лице", а през 1993 година в таблоидите плъзват текстовете от записи на пикантни телефонни разговори между Чарлз и Камила. Тези събития напълно съсипват имиджа на принца, а неговата любима в този миг се превръща в най-обругаваната жена в цяла Великобритания. Чарлз е принуден да говори за пръв път за отношенията им в телевизионно интервю. Принцът признава и че връзката им се е задълбочила, след като двамата се оженили за хора, които не обичат. Камила и Андрю се развеждат, а месеци по-късно офицерът се жени отново. Съдбата на обожаваната от милиони по света Даяна за съжаление отново е далеч по-драматична. Тя и годеникът й Доди ал Файед загиват в катастрофа през 1997-а, година след развода с принца.

Пред света

Чарлз и Камила вече са свободни да се покажат пред света. Въпреки омразата на поданиците към Камила той не се отказва и дори наема специалисти, които да се погрижат за имиджа на любовта му. Ако преди години не спазва обета си и я зарязва, сега тя се превръща в негова неофициална придружителка по време на публичните му изяви. Дори започва да се окичва с титли.

Елизабет II дълго време категорично отказва да приеме връзката на сина си с жена, която е развалила не само неговия, но и своя брак и чийто съпруг все още е жив. Повече от 10 години кралицата не се появява на публични места, на които присъства бъдещата й снаха. Когато през 2003-та Чарлз и Камила заживяват заедно в двореца Кларънс Хаус, двамата вече имат близо 23-годишна афера. Годежът им е обявен през 2005 година. Вторият брак на престолонаследника става факт още същата година, след като е получено съгласието на кралицата, правителството и църквата. След тържеството автоматично се превръща във втората по важност жена в кралския двор. Въпреки че официално тя е принцеса на Уелс, предпочита да използва другата си титла – херцогиня на Корнуол.

Не ги искат за крал и кралица

Въпреки че са реабилитирани и че печелят толкова симпатии, когато става дума за трона, британците не са съвсем благосклонни. До деня, в който Елизабет обяви Чарлз за крал, тя нямаше намерение да абдикира, а само да се оттегли от задълженията на короната, като се позове на Regency Act, закон от 1728 година, който гарантира на монарха възможност да се оттегли при болест или други случаи, номинирайки заместник, който обаче няма да получи титлата крал. След смъртта на съпруга й Филип Елизабет явно се е предала и Чарлз ликува - цял живот се е подготвял за този момент. Поданиците обаче искаха друго. Според социологическо проучване 48 процента от жителите на острова искат да се пропусне едно поколение в унаследяването на дълголетната кралица. 51% от анкетираните подкрепят принц Уилям за наследник на трона, докато само 22 на сто са изразили предпочитания за принц Хари. Англичаните обаче са категорични в едно - те не искат Камила за кралица. Само преди дни принц Уилям заяви, че приема прагматично решението на баба си.

Елизабет II предаде трона на Чарлз

 Елизабет II предаде трона на Чарлз

Пред сфинкса и пирамидите. СНИМКИ: ЕПА/БГНЕС

 Пред сфинкса и пирамидите. СНИМКИ: ЕПА/БГНЕС

Британците не искат Камила за кралица

 Британците не искат Камила за кралица

Британците не искат Камила за кралица

 Британците не искат Камила за кралица