0

Т рите най-важни награди получи „Уроци по немски“ на националния фестивал на българското кино „Васил Гендов“. Най-добър игрален филм, най-добър актьор в лицето на Юлиан Вергов и най-добър режисьор – за Павел Г. Веснаков, са отличията за екипа му, връчени на церемонията в Народния театър Иван Вазов.

Роза

„Две неща са важни за мен – журито е все от хора, на които ценя мнението, и номинираните са все, които харесвам“, заяви пред „Телеграф“ режисьорът, който стои и зад хитовите сериали на NOVA “Откраднат живот“ и „Лъжите в нас“. Заради представянето на „Петя на моята Петя“ в Лондон Юлиан Вергов пропусна да получи лично приза си. „Предварително поляхме наградата. Няколко дни по-рано имахме прожекция в Дома на киното и след нея се почерпихме. Така ни тръгна на награди от фестивала в Кайро“, каза Веснаков.

„След Кайро за същата роля имах награди от Ривиера Филм Фестивал, Златна роза и май имаше още нещо, но не помня“, добави пред „Телеграф“ от английската столица и самият Вергов. Павел Веснаков разкри, че цели 8 г. е работил по „Уроци по немски“. „Две години преди да почнем да снимаме, избрах Юли за главната роля на шофьора Никола, който напуска България и отива да си търси късмета в Германия. Заради него дори пренаписах сценария. Това се случи, след като работихме заедно в „Откраднах живот“ и се шегуваме, че тази година и половина са били най-дългия му кастинг. Исках хората да го видят в друга светлина. Някои неща не могат да се обяснят и ние точно това търсихме да покажем – това, което не е написано в сценария“, каза още режисьорът. 

Бебе

Отличието за „Уроци по немски“ бе връчено от Кшищоф Зануси, почетен гост на специалната церемония. Актьорът Иван Иванов бе отличен с наградата за цялостно творчество. Друга легенда – Йосиф Сърчаджиев, спечели приза за най-добра поддържаща мъжка роля в „Януари“. Статуетката в същата категория при жените отиде при Алиса Атанасов за „Петя на моята Петя“, която се оказа, че чака рожба. „По дрехата посрещаме, по бебето... пак посрещаме!!! Алиса е носителка (освен на бебче) на наградата за поддържаща женска роля на Съюза на българските филмови дейци! Хип-хип-ура“, коментира актрисата Албена Павлова, позната като жената на Любо Нейков в „Столичани в повече“. Наградата за най-добра главна женска роля отиде при Мария Бакалова и Ралица Стоянова за „Жените наистина плачат“. Светослав Драганов си тръгна с най-добър дебют на пълнометражен филм за "Смирен".
Фестивалът отличи най-добрите филми в три конкурсни секции - за игрално, документално и анимационно кино, постиженията на всяка една професия в киното, както и труда на филмови теоретици и критици. 

Алиса Атанасов чака бебе след наградата

 Алиса Атанасов чака бебе след наградата

Анимация

Най-добра анимация - Свилен Димитров, Атанас Караколев и Здравко Миленов за "Любовни черупки"
Най-добър режисьор на анимационен филм - Андрей Кулев за "Сантяго"
Най-добър композитор на анимационен филм - Борис Карадимчев и Валери Костов за "Любовта, без която не можем"
Най-добър дебют на анимационен филм - Гергана Симеонова за "Зимни вечери"
Най-добър художник на анимационен филм - Ася Кованова, Андрей Кулев за "Сантяго"
Най-добър сценарий на анимационен филм - Свилен Димитров за "Любовни черупки"

Документалистика

Най-добър документален филм на националния фестивал - "Нашето тихо местенце"
Най-добър режисьор на документален филм - Елдора Трайкова за "Преди края"
Най-добър сценарий на документален филм - Костадин Бонев и Константин Петров за "Гео Милев - в лабиринта на времето"
Най-добър дебют на документален филм - Ана Китанова за "Съдбата на скитника"
Най-добър композитор на документален филм - Петър Дундаков за "Човекът с лулата"