0

Г олямата българска актриса Цветана Манева ще получи награда "Аскеер" за цялостен принос към театралното изкуство, съобщиха днес в БТА от фондация "А`Аскеер". Призът си звездата ще получи по време на церемония в театър "Българска армия", която ще се състои на 24 май.

"Тридесет и първият брой на наградите "Ааскер" ще бъде посветен на един от най-великите български възрожденци - Паисий Хилендарски, който е канонизиран за светец от Българската православна църква. Той е признат за ренесансова личност на Европа, и това ще бъде честване в европейски и световен мащаб. Аз съм щастлив, че режисьорът на тазгодишната церемония Борис Радев се вля с изключителната си енергия", каза председателят на фондация "А‘Аскеер" Георги Къркеланов.

По думите му празникът на 24 май ще бъде подчинен на българското Възраждане и на българското слово от 19-и век, първите български драматургични произведения.

Ще звучат текстове от "Криворазбраната цивилизация" и "Михал Мишкоед".

„Ще се опитаме чисто хронологично през целия спектакъл да поднесем почит към всички български поети и писатели“, добави Къркеланов.