0

П ръстен с диамант е най-скъпият подарък за актрисата Ернестина Шинова, която на 2 юли ще празнува 58-ия си рожден ден.

Бижуто е дар от съпруга й – режисьора и евродепутат Андрей Слабаков, и е скъпо не толкова заради цената му, колкото от сантимент. „Като се замисля, най-близкият до сърцето ми е един пръстен с диамант, който Андрей ми подари в момент, в който нямахме никакви пари. Той обикновено ми подарява бельо, като не мога да отрека, че ми избира най-хубавото такова. Другият негов невероятен подарък е нашето куче Сибир“, признава звездата от хитовия сериал на NOVA “Откраднат живот“.

Дъщерята на писателя Чавдар Шинов притежава едно от най-интересните имена в родния артистичен елит. „Ернеста означава „наказание Божие” или по-точно надеждата на хората, че Господ ще накаже грешните. Баба ми е испанска еврейка и аз нося нейното име. Тя се казваше Ернеста, а Ернестина е умалителното“, обяснява актрисата, която като дете мечтаела да стане лекарка. Още като студентка във ВИТИЗ започва да играе главните роли в две постановки на Младежкия театър. Като завършва, я разпределят в Бургас. Точно там Людмил Кирков снима филма си „Петък вечер“ по сценарий на татко й, където тя играе Цецка Милушева – една от петте жени, на които предстоят два почивни дни и в тях могат да помислят за себе си, освободени от служебните си задължения. Следват над 10 пиеси, където прави много добри роли, но „Звезди над утринното небе“ я отвежда в Италия и там остава 9 г. „Като втори дом ми е и си имам мои местенца, заведения, приятели, изобщо свой живот, с който е трудно да се разделя. А и не е нужно – ние често пътуваме дотам“, признава пред „Мери“ Ерна.

Тя и Андрей Слабаков са заедно още от прочутата 118-а гимназия в София, която са завършили и други известни актьори като Христо Шопов и Силвия Въргова. „Тогава обаче всичко беше по-скоро детска игра, но все пак явно човек върви към съдбата си. Чак когато вече бяхме студенти във ВИТИЗ, нещата станаха по-сериозни. През годините няколко пъти се разделяхме поради несходство в характерите, но в един момент установихме, че съдбата е решила да сме заедно. До последно изпитвах страх да не стъпя в дълбокото, което се оказа наистина толкова дълбоко, колкото съм си мислила тогава, и е трябвало да взема мерки навреме, но ето сега крайния резултат“, смее се актрисата. Сметката показва, че от сключването на брака им са минали вече 35 г., което значи, че на 9 септември могат да празнуват ленена сватба. Причината да са толкова време е, че си приличат по всички генерални позиции за живота. Но пък се различават в абсолютно всяко друго нещо, заради което не си омръзват. „Андрей е непоносим като всички останали мъже (смее се), с тази разлика, че е много талантлив. Иначе е готин пич, стига да не ти е в къщата. (Смее се.) След толкова дълго съжителство с един отвратителен характер човек се научава да се примирява с всичките му недостатъци“, иронична е комицата. Плодът на тяхната любов е красивата Йоана, която от година и половина вече е дипломиран лекар. 

Ернестина Шинова е благодарна за всяка изминала година от живота си и признава, че не знае какво да иска повече, тъй като всичко си има. „Относително здрава съм (е, с хронично заболяване съм, но все пак го държим под контрол), много съм обичана (е, от човек с много труден характер, но пък много), аз самата много обичам, детето ми е прекрасно (е, пуши, държи се малко невъзпитано, обаче пък е прекрасно – амбициозна, готина, добра). Какво, по дяволите, мога да искам още?! Мога да си плащам сметките, мога да си позволявам сьомга от време на време, както и лютеница. В крайна сметка съдбата ти дава това, от което имаш нужда. Понякога тичаш да хванеш самолета, който ще падне. Мисля, че получавам това, което съм заслужила, и мисля, че ще получа това, което съм заслужила“, казва пред „Мила“ тя. 

Събира чаши

През годините Ернестина Шинова е имала най-различни видове хобита, но само едно от тях е оцеляло през годините – събира чаши. В колекцията има всякакви видове – порцеланови, стъклени, ръчно рисувани, китайски чаши, много стари чаши на по 200 години. „Първо Андрей ми донесе една малка сребърна чашка, а после, като снимах някакъв филм, един пич от реквизита, с риск да си навреди, ми подари още две. След това попаднах на едни много мънички и готини порцеланови чашки и така се породи тази моя страст. Но, както казва Андрей, най-хубавото в цялата работа е, че не пия“, разяснява актрисата.

Коремът, а не краката са й най-красиви

„Хората не знаят, но най-красивата част на тялото ми не са краката ми, а коремът ми. Когато раждах дъщеря ми, аз знаех, че - толкоз с корема ми, никога няма да бъде същият. Но какво от това? Имам дете! Може би ще стана дебела с годините, ще побелея, ще се набръчкам. Но едно остаряване като на Таня Лолова, като на Стояна Мутафова е достойно остаряване“, споделя още възрастната Леа Иванова в „Пеещи обувки“ и първата дама Деворина Силянска в „Мисия Лондон“. Тя допълва още, че може да си загубил младежката си свежест, гъвкавост, подвижност и здраве, но пък си спечелил уважение, както и сам да избираш какво да работиш и с кого да го работиш. „Е, ако питаш мен, нищо не е равностойно на прекрасно здраво младо тяло, силно и красиво, но ще трябва да се задоволяваме и да се утешаваме с това, което имаме“, философски добавя блондинката.