А мериканският художник, скулптор и режисьор Андрю Левитас изпрати отворено писмо до холивудското студио MGM, заради отказа да се промотира последния му филм. По-рано тази седмица кинодеецът, създал филм за пагубния ефект от отравянето с живак сред населението в Япония, обвини компанията, че „погребва“ творбата му заради лично отношение към главния актьор – Джони Деп.

Американският художник, скулптор и режисьор Андрю Левитас изпрати отворено писмо до холивудското студио MGM, заради отказа да се промотира последния му филм. По-рано тази седмица кинодеецът, създал филм за пагубния ефект от отравянето с живак сред населението в Япония, обвини компанията, че „погребва“ творбата му заради лично отношение към главния актьор – Джони Деп.

„MGM възнамеряваше да разкрие страданията на хилядите жертви на едно от най-отвратителните индустриални замърсявания, които светът някога е виждал. При повторното изживяване на болката при споделянето на историята си, тази отдавна маргинализирана общност се надяваше само на едно – да хвърли светлина върху случилото се, така че други невинни никога да не бъдат засегнати. Сега си представете отчаянието им, когато научиха, че въпреки вече успешния глобален релийз, MGM е решил да „погребе филма“ (думите са на ръководителя г-н Сам Волман). Причината за това е, че MGM е загрижена за това как личните проблеми на актьор могат да се отразят негативно върху тях. От гледна точка на компанията, жертвите и техните семейства са второстепенни“, гласи част от писмото на Левитас.

Правата за филма „Минамата“, в който Деп влиза в ролята на прочутия военен фотограф Уилям Юджийн Смит, бяха закупени от MGM преди около година след прожекция на Берлинале. Въпреки че филмът получи фестивално разпространение по света, като го гледахме и у нас в рамките на СинеЛибри, той така и не се сдоби с широко разпространение в САЩ. Именно за тази територия MGM закупи правата. Пред Deadline компанията заяви, че „Минамата“ продължава да е сред бъдещите ни рилийзи и премиерната дата за САЩ ще бъде обявена по-късно“.

Режисьорът отчита, че компанията ще изпълни договорното си задължение да предостави филма за гледане пред публика. Въпреки това отчита, че моралното такова – да даде гласност на проекта, не е изпълнено. В последните редове на писмото си Левитас все пак изразява надежда, че MGM отново ще застане на страната на жертвите в Япония.